Συλλυπητήριο μήνυμα της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα

για την κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτου

Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου

 

Με βαθιά οδύνη και αληθινό πόνο ψυχής στεκόμαστε αυτή την ώρα ενώπιον της είδησης για την κοίμηση του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Προκοπίου.

Δεν είναι απλά μια δύσκολη στιγμή. Δεν είναι μόνο μια θλιβερή στιγμή. Είναι μια ώρα πένθους και μεγάλης λύπης για όλους τους κατοίκους του Δήμου Καβάλας.

 

Είναι η ύστατη στιγμή μιας μεγαλειώδους πορείας. Είναι μια στιγμή, που μας έρχεται από παλιά, τον Ιούνιο του 1974, όταν ο αοίδιμος μητροπολίτης μας, σε ηλικία 35 ετών, ενθρονίσθηκε στην Καβάλα. Μια στιγμή βγαλμένη μέσα από τα σπλάχνα της πίστης και της παράδοσής μας.

Μία κορυφαία στιγμή βγαλμένη ακριβώς, από εκεί όπου γεννήθηκε πνευματικά, γαλουχήθηκε, ανατράφηκε και ανδρώθηκε ο μεγάλος αυτός εκκλησιαστικός άνδρας, την απώλεια του οποίου θρηνούμε σήμερα, ο μακαριστός Ποιμενάρχης μας κυρός Προκόπιος.

 

Εμφορούμενος από αρχές και αξίες αυθεντικές, τις οποίες υπηρέτησε με πίστη και ακρίβεια σε όλη τη διάρκεια της επίγειας ζωής του, ξεκινά σήμερα το ταξίδι του προς την αιωνιότητα, έχοντας επιτελέσει στο ακέραιο το αρχιερατικό του καθήκον και έχοντας καταστεί, με την πλούσια αρχιερατική διακονία του, ένα φωτεινό ορόσημο και ένα λαμπρό σημείο αναφοράς στην ιστορία του τόπου μας και στη συνείδηση του καβαλιώτικου λαού.

 

Ο λαός μας γνώρισε στο πρόσωπό του όλα τα χρόνια της ποιμαντορίας του τον ακούραστο και ανιδιοτελή εργάτη με το τεράστιο και πολύπλευρο κοινωνικό, ποιμαντικό, εκκλησιαστικό και ιεραποστολικό έργο.

 

Γνώρισε τον ακούραστο και ακαταπόνητο αγωνιστή, τον αγέρωχο και απτόητο μαχητή υπέρ των δικαίων και των θεσμίων της Εκκλησίας και του τόπου μας.

 

Καλή Ανάσταση, Μακαριστέ Ποιμενάρχη μας.

Αιωνία σου η μνήμη!