Το Κ.Υ. Πρίνου, (συστάθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση Α3α/οικ. 6772/8-4-1986, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 226 Β΄/1986), έχει χαρακτηριστεί άγονο και προβληματικό Α’ κατηγορίας, εξαιτίας της γεωγραφικής του ιδιαιτερότητας. Η έλλειψη επικοινωνίας με την απέναντι ακτή είναι αρκετά συχνή παρά το γεγονός ότι η απόσταση είναι μόλις 6 μίλια. Ωστόσο η απαγόρευση του απόπλου των πλοίων λόγω θαλασσοταραχής είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, ενώ τα δρομολόγια των πλοίων είναι ελάχιστα.

Το Κ.Υ.,  εξυπηρετεί υγειονομικά τους περίπου 14.000 μόνιμους κατοίκους της Θάσου, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνει δραματικά κατά τη θερινή περίοδο. Όλες αυτές οι συνθήκες αναγκάζουν τους γιατρούς του Κ.Υ. να παρέχουν στους ασθενείς και δευτεροβάθμια νοσηλεία.

Όμως, παρά τα παραπάνω στοιχεία, το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει, εδώ και αρκετά χρόνια, σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Πολιτική που εξακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία ευθύνεται για τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει και αυτό το Κέντρο Υγείας σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, προμηθειών, συντήρησης κ.λπ.  

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπηρετούν μόνο δύο Γενικοί Ιατροί σε οργανικές θέσεις και άλλοι δυο σε θέσεις Π.Ι. επί θητεία, ενώ έχει ακάλυπτες θέσεις για ειδικούς γιατρούς στα αγροτικά ιατρεία ευθύνης του. Οι θέσεις των αγροτικών ιατρείων μένουν κενές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι τρεις θέσεις οργανικών γιατρών που χάθηκαν μέσα σε λίγους μήνες δεν αναπληρώθηκαν, ενώ από τις 4 οργανικές θέσεις Παιδιατρικής που προβλέπονται, καλυμμένη είναι μόνο η μία.

Αντίστοιχα ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς υπάρχουν τρεις κενές οργανικές θέσεις, ενώ από τις δώδεκα που είναι καλυμμένες, μόνοι οι οκτώ από αυτές είναι λειτουργικές (2 με σοβαρά προβλήματα υγείας, 1 με μακρόχρονη μετακίνηση και 1 σε κύηση).

Παρά το γεγονός ότι με την απόφαση υπ΄αριθ. 2/26-01-2016 Θ 103 του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, έπειτα από διεκδικήσεις, ιδρύθηκε τομέας ΕΚΑΒ στη Θάσο, ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. και σε αυτό τον τομέα. Έτσι υπάρχουν 5 κενές οργανικές θέσεις και καλυμμένες μόλις 3 και μια θέση διασώστη και αυτό από μετακίνηση. Να σημειώσουμε υπάρχουν ώρες κατά τις οποίες η Θάσος μένει εντελώς ακάλυπτη από ασθενοφόρο, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις ζωές των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Εδώ και χρόνια επισημαίνεται ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ύπαρξης μαίας στο Κ.Υ. (σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ αρ. πρωτ. 1558/12.09.2013), παρόλα αυτά όμως μέχρι και σήμερα οι δύο οργανικές θέσεις παραμένουν κενές με αποτέλεσμα να μην γίνεται pap test. Επίσης στο Κ.Υ. δεν υπάρχει καμία επισκέπτρια υγείας, κανένας τραυματιοφορέας, ούτε και φύλακας.

Ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν και στο διοικητικό προσωπικό του Κ.Υ. Πλέον δεν υπάρχει κανένας διοικητικός υπάλληλος, σε μια απόλυτα ηλεκτρονική διαχείριση. Επιπλέον υπάρχει μόνο μια υπάλληλος καθαριότητας η οποία καλείται να καθαρίζει 1000 τ.μ..

Μεγάλα όμως είναι και τα προβλήματα στην προμήθεια υλικών γενικής χρήσης, ιατρο-φαρμακευτικού και ιατρο–τεχνολογικού υλικού.

Τέλος, το γεγονός ότι δεν υπηρετεί ούτε ένας συντηρητής, δημιουργεί προβλήματα στη συντήρηση και στις επισκευές του πεπαλαιωμένου κτιρίου, του περιβάλλοντος χώρου, του ηλεκτρολογικού υλικού, τη συντήρηση του καυστήρα, καθώς και τη συντήρηση ιατροτεχνολογικού υλικού.

Να σημειωθεί δε, πως σε ότι αφορά την μισθοδοσία του προσωπικού του Κ.Υ. υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές υπερωριών, εφημεριών, περικοπές δεδουλευμένων, καθυστέρηση δυο χρόνων στην πληρωμή επιδόματος άγονης περιοχής, καθυστέρηση πληρωμής επιδομάτων ευθύνης.

Ενώ έχει πλέον σταματήσει η σίτιση του εφημερεύοντος προσωπικού στο Κ. Υγείας.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

·      Την πλήρη κάλυψη του ΚΥ Πρίνου με το απαραίτητο μόνιμο, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες τόσο των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της Θάσου στην ΠΕ Καβάλας.

·      Τη χορήγηση των αναγκαίων ασθενοφόρων, και την κάλυψη τους με το απαραίτητο πλήρωμα ασθενοφόρων, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι βάρδιες.

·      Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στο προσωπικό του Κ.Υ..

·      Την εξασφάλιση της σίτισης του εφημερεύοντος προσωπικού στο Κ.Υ..

 

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

 

Γιάννης Δελής