Η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου σε ανακοίνωση της αναφέρει πως συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από τον θάνατο του διάσημου γλύπτη από την Ποταμιά, Πολύγνωτου Βαγή και τονίζει πως παρότι έκανε τη Θάσο διάσημη σε όλο τον κόσμο, η πατρίδα του δεν του ανταπέδωσε αυτή την τιμή.

 

Η παράταξη τονίζει προς τον Δήμου Θάσου, πως θα έπρεπε να φροντίσει να αποκτήσει ο καλλιτέχνης ένα αξιοπρεπές μνήμα, σημείο αναφοράς για αυτούς που γνωρίζουν το έργο του, και μία προτομή για όσους θέλουν να αποδώσουν φόρο τιμής στη μνήμη του.

 

 

Αναλυτικά η παράταξη αναφέρει τα εξής:

“Εξήντα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του διάσημου γλύπτη, του Πολύγνωτου Βαγή, που έκανε γνωστή τη γενέτειρά του στα πέρατα του κόσμου. 

 

Ο Πολύγνωτος  Βαγής (Χατζηγεωργίου) γεννήθηκε στην Ποταμιά, το 1894, θητεύοντας στη γλυπτική, πλάι στον ξυλουργό πατέρα του. Στα 1911, το μεταναστευτικό κύμα της εποχής τον έφερε στη Νέα Υόρκη όπου παρά τον σκληρό αγώνα για την βιοπάλη, κατόρθωσε και ανέδειξε το ταλέντο του στη ζωγραφική και τη γλυπτική.

 

Η καλλιτεχνική του ευφυΐα τιμήθηκε έμπρακτα με την υποτροφία από το Whitney Museum Club για τη  λειτουργία του εργαστηρίου του.

 

Απέσπασε δύο φορές τιμητικές διακρίσεις,  το 1958  με το Χρυσό Μετάλλιο των Audubon Artists και το 1962 με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα. Έργα του κοσμούν μεταξύ άλλων την Εθνική Γλυπτοθήκη της Ελλάδας, το MoMA και το Brooklyn Museum της Νέας Υόρκης, το Toledo Museum του Ohio και το Tel Aviv Museum του Ισραήλ.  

 

Καθόλου ευκαταφρόνητη πορεία για έναν μετανάστη από ένα μικρό χωριό, την Ποταμιά της Θάσου!  Κι όμως, φαίνεται ότι η πατρίδα του που ο ίδιος έκανε διάσημη στον κόσμο ολάκερο, δεν του ανταπέδωσε αυτή την ιδιαίτερη τιμή.

 

Με αφορμή το  παραμελημένο μνήμα στο κοιμητήριο της γενέτειράς του ρωτάμε την δημοτική αρχή:

 

Δε θα έπρεπε αν μη τι άλλο να φροντίσει να αποκτήσει ο πρωτοπόρος για την εποχή του καλλιτέχνης ένα αξιοπρεπές μνήμα, σημείο αναφοράς για αυτούς που γνωρίζουν το έργο του;  Μια προτομή για όσους θέλουν να  αποδώσουν  φόρο τιμής στη μνήμη του;

 

Τι προτίθεται, τέλος, να κάνει η δημοτική αρχή ώστε να αναδειχθεί ο Θάσιος, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης, που έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τη μικρή του πατρίδα, κληροδοτώντας όλα τα έργα του στο ελληνικό δημόσιο;

 

Διεκδικούμε την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως ιστορική παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων του τόπου μας.

 

Στεκόμαστε απέναντι στην πολιτική που εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο το πολιτισμό μετατρέποντάς τον σε πολιτιστική βιομηχανία, τουριστικό εξάρτημα, επενδυτικό εργαλείο.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση:  Λαμπρινίδης  Λάμπρος / Παγώνη  Ευαγγελία / Φιλαρέτου  Αργυρή  / Χονδρογιάννης  Βασίλειος / Χρυσάφης Νικόλαος.”