Το 5ο ΓΕΛ Καβάλας, προάγοντας τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών καθώς και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, υλοποίησε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 μία δράση ευαισθητοποίησης γύρω από τη σπατάλη των τροφίμων (food waste).
Σχετική ανακοίνωση του σχολείου αναφέρει τα εξής:
“Συγκεκριμένα, μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του λυκείου μας παρακολούθησαν μία διαδικτυακή ενημέρωση από τον κ. Κατερέλο Νικόλαο, αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Διατροφής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ορθή κατανόηση της επισήμανσης των τροφίμων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ εκτιμάται ότι έως 10% της σπατάλης τροφίμων συνδέεται με την επισήμανση της ημερομηνίας ανάλωσης των τροφίμων.
Παράλληλα, στο χώρο του σχολείου αναρτήθηκαν αφίσες που οι ίδιοι οι μαθητές επιμελήθηκαν για την ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους γύρω από το ζήτημα της σπατάλης των τροφίμων. Τα συνθήματα που επινόησαν οι μαθητές μας ήταν «Φάε με νου όχι με βιασύνη!», «Κάθε μπουκιά μετράει!», «Σώσε μην πετάς!», «Μην αφήνεις το φαγητό σου να πάει χαμένο!», «Γίνει κι εσύ ένας Food Fighter!»
Η δράση που υλοποιήθηκε εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων που φέτος έχει το σύνθημα «Μην δίνεις τροφή στην σπατάλη» (#EWWC, 2024).
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), τον εθνικό συντονιστή δράσεων για τη μείωση των αποβλήτων, πραγματοποιήθηκε μία διαδικτυακή ενημέρωση από τον Προϊστάμενο.
Η σπατάλη τροφίμων έχει αναγνωριστεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και μέσω των ψηφισμάτων του προκύπτουν υποχρεώσεις προς όλα τα μέλη κράτη της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα, έχει ζητήσει μέσω ψηφίσματός του την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση κατά το ήμισυ έως το 2025 αυτής της σπατάλης τροφίμων.”