γράφει ο

Στάθης Χαρπαντίδης

 

Ο chef Βενέτης Κυρλής μας ετοίμασε αυτές τις ημέρες ένα εξαίσιο σπιτικό παστράμι από Black Angus  Αυστραλίας , πήρε την μπρισκετούλα την πουδράρισε με βότανα και μπαχαρικά και την σιγόψησε στο φούρνο για δώδεκα ολόκληρες ώρες. 

 

Βγήκε ένα ζουμερό και τρυφερό κομμάτι , το έκοψε σε λεπτές φέτες και γέμισε το αφράτο sando. Τι είναι αυτό; Μα όλα θα σας τα πω….εντάξει είναι το γιαπωνέζικο ψωμάκι που έχει ανακηρυχτεί σε απόλυτο φετίχ του street food. Πρόκειται για ένα γαλατόψωμο σε σχήμα  φόρμας-τοστ λίγο πιο πληθωρικό από το συνηθισμένο που θα σας κερδίσει με την ελαφριά γεύση και την αφράτη υφή του. 

 

Πρόσθεσε στο τέλος ξινό λάχανο, λιωμένο τσένταρ , πίκλα αγγουράκι , ρώσικη σος και νάτο έτοιμο το σάντουιτς με παστράμι!!! Παίδες είναι ξεχωριστό , πυροδοτεί μια γλυκιά εφορία στον ουρανίσκο , με την ντελικάτη λιπαρότητα του, την κρεάτινη τρυφεράδα και την γλυκιά ισορροπημένη γεύση του. 

 

Η ιστορία του : Δεν είναι τυχαίο πως το Νεοϋρκέζικο ντελικατέσεν  «Katz’s Delicatessen» δικαίως περηφανεύεται ότι φτιάχνει το νοστιμότερο σάντουιτς με παστράμι παγκοσμίως , κάτι που διαπίστωσα όταν το επισκέφθηκα τον Απρίλιο του 2009. 

 

Σύμφωνα με την παράδοση, το παστράμι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική τον 19ο  αιώνα από Εβραίους της Ρουμανίας που αναζήτησαν την τύχη τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. 

 

Παρασκευάζεται από όλα τα μέρη του βοδινού κρέας, αν και το περίφημο της Νέας Υόρκης φτιάχνεται  από το στήθος του. Η ονομασία παστράμι είναι δάνειο της τουρκικής λέξης pastirma και θυμίζει τον γνωστό σε όλους μας παστουρμά. Αν και μοιάζουν οπτικά, η διαφορά βρίσκεται στο ότι δεν έχει το τσιμένι που επικαλύπτει τον παστουρμά. 

 

Το παστράμι είναι στην ουσία καθαρό κρέας μόσχου, καπνιστό, με επικάλυψη κόκκων πιπεριού, σιναπιού και κόλιανδρου. Κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες, έχει μεστή διακριτική γεύση και ισορροπημένη ένταση.

 

πηγή: newharpas.blogspot.com