Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων Καβάλας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολικού έτους 2015–2016, προτίθεται να υλοποιήσει την Κυριακή 31/01/2016 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Φιλίππων μονοήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο διάρκειας  6 διδακτικών  ωρών με τίτλο: «Καλαθοπλεκτική: Μια πανάρχαια τέχνη από ένα ταπεινό υλικό ως εκπαιδευτικό εργαλείο για περιβαλλοντική αγωγή και διαπολιτισμική εκπαίδευση».

 

Η καλαθοπλεκτική, η κατασκευή καλαθιών, είναι μία από τις παλαιότερες χειροτεχνίες και συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές ως τις μέρες μας. Παρόλα αυτά η εμφάνιση του πλαστικού και ο κοινωνικο-οικονομικός μετασχηματισμός της υπαίθρου, έθεσαν σε τροχιά παρακμής την καλαθοπλεκτική. Για αιώνες αποτελούσε εκτός από την κατασκευή εργαλείων που είχαν πολλαπλή χρήση και ως βιοποριστικό επάγγελμα ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των περιπλανώμενων ομάδων Ρωμά.

 

Σε πολλά σημεία της χώρας μας υπάρχουν άφθονες κατάλληλες πρώτες ύλες για την κατασκευή των καλαθιών. Τα εργαλεία που χρειάζονται και χρησιμοποιούνται από τους τεχνίτες για την κατασκευή και επεξεργασία των χειροτεχνημάτων είναι λίγα και κατάλληλα για πολλές χρήσεις.

 

Από τη συλλογή και μεταφορά προϊόντων όπως πατάτες, σταφύλια, ελιές, φρούτα για τη μεταφορά προϊόντων καθώς και για οικιακούς σκοπούς το καλάθι ήταν από παλιά το πρόσφορο μέσο για να καλύπτει καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων. Τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνταν επίσης και για να σκεπάζουν τις οροφές των υποστέγων τους..

 

Στο προτεινόμενο σεμινάριο θα παρουσιασθεί με βιωματικές πρακτικές και δράσεις η καλαθοπλεκτική με σκοπό την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και τη μύηση σε μια τέχνη που φθίνει συνεχώς, την ανάπτυξη δεξιοτήτων γύρω από την καλαθοπλεκτική τέχνη και την αξιοποίηση της συγκεκριμένης οικοτεχνίας ως εργαλείου για την ευαισθητοποίηση αναφορικά με περιθωριοποιημένες κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες όπως οι Ρωμά που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό.

 

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και Δράμας.

Αριθμός συμμετεχόντων:  40-45

 

Εισηγητές

Ø  Μουσταφά Αλή, Καλαθοπλέκτης

Ø  Λιάπης Αντώνιος, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Ιδρυτής και Υπεύθυνος του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, στο Θρυλόριο Ροδόπης

Ø  Σωτηρόπουλος Παναγιώτης, Δρ, Επιστημολογίας, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Συνεργαζόμενος ερευνητής Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, συνεργάτης Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά

 

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα είναι το ακόλουθο:

 

8.30 – 9.00

Άφιξη - καλωσόρισμα και ξενάγηση στους χώρους του ΚΠΕ. Ενημέρωση για το πρόγραμμα και για τους κανόνες που διέπουν την εφαρμογή του.

 

09:00 – 10:00

Βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας και εισαγωγής στη θεματική ενότητα του προγράμματος με τη χρήση και εκθεμάτων του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά.

 

10.00 – 11.15

  • Συζήτηση γύρω από τα υλικά της καλαθοπλεκτικής και τις παραδοσιακές χρήσεις των φυτών γενικότερα στην καλαθοπλεκτική.

  • Η καλαθοπλεκτική των Ρωμά. Μια διαπολιτισμική προσέγγιση

  • Αξιοποιώντας τα εκθέματα ενός Μουσείου αλλά και τα αντικείμενα της καλαθοπλεκτικής στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων

 

11.15 – 11.30

Διάλλειμα καφέ

 

11:30 - 13:30

  • Κατασκευάζοντας ένα καλάθι

  • Επιλογή και προετοιμασία υλικού

  • Κατεργασία

  • Πλέξη

  • Σύνθεση

 

13.30 – 15.00

Γεύμα

 

15.00 – 17.00

  • Πρακτική εξάσκηση στην κατασκευή ειδών   καλαθοπλεκτικής με τη χρήση παραδοσιακών εργαλείων και μεθόδων.

  • Συζήτηση για τα οφέλη στους οικοτόπους από τη συλλογή αυτών των φυτών και για το πώς οι σχετικοί τύποι οικοτόπων διαμορφώθηκαν με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

  • Εξέταση της κατάστασης σε περιοχές όπου οι κάτοικοι σταμάτησαν να ασκούν παραδοσιακές δραστηριότητες.

  • Επεξήγηση των μεθόδων συλλογής, των ειδών που χρησιμοποιούνται και των εποχών συλλογής τους και συλλογή μικρής ποσότητας πρώτης ύλης.

  • Σύνοψη με βιωματικά παιχνίδια

  • Δημιουργικές ανατροφοδοτικού τύπου δραστηριότητες με αξιοποίηση των δεδομένων που οι εκπαιδευτικοί αποκόμισαν

  • Παιχνίδι ρόλων. Το σενάριο βασίζεται στην πρόταση ενός συλλόγου να προωθήσει την αγορά και τη χρήση καλαθιών από ομάδες Ρωμά. Μέσα από τις διάφορες ομάδες (παραδοσιακοί τεχνίτες, πολιτιστικοί σύλλογοι, τοπικές αρχές, περιβαλλοντιστές, κάτοικοι) θα αναπτυχθεί μια επιχειρηματολογία για τα οφέλη και την επικοινωνία και οικείωση με μια τέχνη που ενώνει τους ανθρώπους.

  • Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου σχετικά με την καλαθοπλεκτική και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ- ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Να έχουν φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα. (προαιρετικά)

Να φορούν αθλητικά παπούτσια και είναι κατάλληλα ντυμένοι για βιωματικές δράσεις

Τα φύλλα εργασίας και τα όργανα ή οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός χρειάζεται για την εφαρμογή των προγραμμάτων, παρέχεται από το ΚΠΕ Φιλίππων.

 

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Φιλίππων http://www.kpe-philippi.gr/ στην επιλογή->ΑΙΤΗΣΕΙΣ ON LINE> ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί μας μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου (στο πεδίο τίτλος σεμιναρίου θα συμπληρωθεί ο τίτλος «Καλαθοπλεκτική: Μια πανάρχαια τέχνη από ένα ταπεινό υλικό).

 

Σε όσους παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, επικοινωνήστε με το ΚΠΕ Φιλίππων στο τηλέφωνο 2510 516661.

 

Με εκτίμηση

Η Υπεύθυνη Λειτουργίας ΚΠΕ Φιλίππων

Ελένη Αντωνάρα