Άσχημη περιπέτεια είχε το πρωί της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου στη Θάσο ένας επαγγελματίας αλιέας όταν ξαφνικά βρέθηκε μέσα στη θάλασσα, μπλεγμένος στα δικά του δίχτυα.

 

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά τις 9 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Παχύ, κοντά στην Πευκοσπηλιά.

 

Ο 67χρονος ψαράς είχε ξεκινήσει το ψάρεμα σε ένα γνώριμο για τον ίδιο μέρος, με την μικρή του βάρκα.

 

Λίγο αφότου άπλωσε τα δίχτυα του, βρέθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες κι αυτός μέσα στη θάλασσα, με πλήρη αδυναμία να κινήσει τα πόδια του.

 

Μέσα στον πανικό του, όμως, πρόλαβε και κρατήθηκε με τα χέρια από τη βάρκα του, ώστε το κεφάλι του να μείνει έξω από το νερό.

 

Οι Βούλγαροι εργάτες

& ο διερχόμενος οδηγός

 

Φώναζε για ώρα βοήθεια ώσπου κάποια στιγμή οι φωνές του έγιναν αντιληπτές από Βούλγαρους που εργάζονταν σε κοντινό σημείο.

 

Εκείνοι μην ξέροντας που να απευθυνθούν, βγήκαν στον κεντρικό δρόμο, την εθνική οδό Λιμένα – Λιμεναρίων, και σταμάτησαν διερχόμενο αυτοκίνητο.

 

Προσπάθησαν με σπαστά ελληνικά και λίγα αγγλικά να του εξηγήσουν τι συνέβαινε. Ο διερχόμενος οδηγός πήγε μέχρι την παραλία, κατάλαβε ότι ένας άνθρωπος κόντευε να πνιγεί και κάλεσε άμεσα το Λιμενικό Σώμα.

 

Όπως ο ίδιος περιέγραψε στο KavalaNews, αρχικώς η κλήση του απαντήθηκε από το κέντρο της Καβάλας και στη συνέχεια από τη Θάσο.

 

Τον έσωσαν

γιος & ανιψιός

 

Στο μεταξύ, ειδοποιήθηκε και ο γιος του ψαρά, ο οποίος πήρε ένα σκάφος από το λιμανάκι της Σκάλας Ραχωνίου και κατευθύνθηκε προς το σημείο.

 

Αφού πλησίασε αρκετά στη βάρκα του πατέρα του, έκοψε τα δίχτυα για να τον απεγκλωβίσει.

 

Στη συνέχεια έφτασε κι άλλη βάρκα, με τον ξάδερφό του (τον ανιψιό του ψαρά) ο οποίος τράβηξε τον 67χρονο έξω από το νερό.

 

Ο ψαράς υπολογίζεται ότι βρισκόταν επί μία ώρα μέσα στη θάλασσα, κρεμάμενος από τη βάρκα του και χωρίς δυνατότητα να κινήσει τα πόδια.

 

Υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να έχει πάθει υποθερμία.

 

Όση ώρα χρειάστηκε μέχρι να φτάσει η βοήθεια, όσοι συγκεντρώθηκαν στην ακτή προσπαθούσαν να επικοινωνούν μαζί του και να του κάνουν ερωτήσεις ώστε να μην χάσει τις αισθήσεις του.

 

Αφού τον έβγαλαν στη στεριά, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πρίνου για εξετάσεις.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία του, έφερε συμπτώματα υποθερμίας αλλά δεν κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στην Καβάλα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

 

 

 

Μόνιμη "πληγή" η έλλειψη 

σκάφους Λιμενικού στη Θάσο 

 

Το περιστατικό αυτό ανέδειξε για πολλοστή φορά το τεράστιο πρόβλημα με τις υποδομές του νησιού, το οποίο κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους στερείται πλωτού μέσου.

 

Η κατάσταση αυτή έχει σχεδόν παγιωθεί τα τελευταία 20-25 χρόνια.

 

Το σκάφος που κάθε φορά είναι κομμάτι της δύναμης της λιμενικής αρχής της Θάσου, είναι πολύ συχνά παροπλισμένο, είτε με βλάβη, είτε με έλλειψη πληρώματος… είτε και με τα δύο.

 

Αυτή τη φορά το σκάφος παρουσίαζε βλάβη και βρίσκεται σε διαδικασία επισκευής εδώ κι έναν μήνα.

 

Ο μόνος τρόπος για επέμβαση από θαλάσσης ήταν να κινητοποιηθεί ένα μεγαλύτερο σκάφος από το λιμεναρχείο της Καβάλας, το οποίο ωστόσο θα καθυστερούσε πολύ να φτάσει.

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τελευταίο συμβάν στην περιοχή του Παχύ, έγινε κοντά στην παραλία, σε μικρό βάθος, σε σημείο δηλαδή που και πάλι το σκάφος δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει όσο χρειαζόταν.

 

Στο σημείο βρέθηκε περιπολικό όχημα του Λιμενικού που έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες από τη στεριά και διαχειρίστηκε το όλο περιστατικό, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, είτε υπάρχει διαθέσιμο σκάφος είτε όχι.

 

Μέχρι τον τελικό απεγκλωβισμό του ψαρά, κινητοποιήθηκαν αρκετοί άνθρωποι, αλιείς και περίοικοι καθώς και το ναυπηγείο Χαριτόπουλου από τη Σκάλα Πρίνου.