γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

 

Η φράση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τελικά «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», αλλά αυτό δεν είναι δα και κανένα μεγάλο μυστικό μια και όπως όλα δείχνουν αρχές του 2023 θα στηθούν οι κάλπες.

 

 

 

Το ίδιο φανερώνουν και οι αμέτρητες δημοσκοπήσεις που γίνονται με επίμονα ερωτήματα αν γνώριζε ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές, αν η ακρίβεια είναι το μεγάλο πρόβλημα και όχι οι παρακολουθήσεις και άλλα τέτοια φαιδρά.

 

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι πλέον σίγουρος ότι θα κόψει πρώτος το νήμα, αλλά δεν γνωρίζει ότι μετά την πρώτη κάλπη ακολουθεί και δεύτερη ακόμη πιο μυστήρια η οποία θα κρίνει αν η ΝΔ εξακολουθήσει να είναι στην διακυβέρνηση ή θα γίνει κάποια ανατροπή.

Ο ίδιος ο Κυριάκος αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί και πάλι, διότι ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και διότι κρατήσαμε σταθερό το τιμόνι του σκάφους της πατρίδας μας σε πολύ ταραγμένα νερά».

 

 

 

Αν είναι έτσι, γιατί στις δημοσκοπήσεις οι ερωτώμενοι απαντούν ότι η κυβέρνηση τα έκανε μούσκεμα;

Εδώ είναι το  θεμελιώδες ερώτημα αν σκοπίμως «κάνει την παλαβή» ο πρωθυπουργός ή δεν θέλει να θυμάται τι λένε οι πολίτες…

 

 

 

Και μετά ξεκινά ο πρωθυπουργός την κλάψα: «Ξέρω και ξέρετε ότι σε καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έτυχαν τόσες μεγάλες δυσκολίες.

 

 

 

Από τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο και την πανδημία, μέχρι τις προκλήσεις των γειτόνων μας και τώρα τη μεγάλη εισαγόμενη ενεργειακή κρίση.

Οι πολίτες όμως γνωρίζουν ότι μπορούν να στηρίζονται σε εμάς και ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να τους στηρίξουμε στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

 

 

 

Όπως στηρίξαμε την κοινωνία στην πανδημία και πληρώσαμε τους μισθούς όλων των εργαζομένων των καταστημάτων που έκλεισαν και στηρίξαμε τις επιχειρήσεις με επιστρεπτέα προκαταβολή, το ίδιο κάνουμε και τώρα εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.

 

 

 

Το γνωρίζετε όλοι σας, κάθε φορά που παίρνετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος βλέπετε τι θα πληρώνατε αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση και τι πληρώνετε τώρα. Επειδή ακριβώς το κράτος σπεύδει και στηρίζει κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα, κάθε επιχειρηματία, είτε είναι μεγάλος είτε είναι μικρός. Και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

 

 

 

Και μπορούμε να το κάνουμε, διότι σήμερα η Ελλάδα αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δημιουργούμε ένα πλεόνασμα, το οποίο μπορούμε να επιστρέψουμε στην κοινωνία μέσα από στοχευμένα μέτρα στήριξης.

 

 

 

Από 1/1/2023, οι συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αύξηση κοντά στο 8% στις συντάξεις τους. Η εισφορά αλληλεγγύης, αυτός ο μνημονιακός φόρος που έρχεται από το παρελθόν, θα καταργηθεί οριστικά για όλους.

 

 

 

Και τώρα, πριν από τις γιορτές, παραπάνω από 1 εκατομμύριο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα πάρουν ένα έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όλο το πλαίσιο στήριξης, το οποίο έχουμε δρομολογήσει για την κοινωνία από τότε που ξέσπασε αυτή η μεγάλη κρίση.

 

 

 

Γιατί τα λέω όλα αυτά, φίλες και φίλοι; Τα λέω διότι ο προοδευτισμός και η κοινωνική ευαισθησία πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη και όχι στα λόγια. Και αναρωτιέμαι πόσο προοδευτικοί και πόσο ευαίσθητοι ήταν όλοι αυτοί που μόνο φόρους αύξαναν και διέλυσαν τη μεσαία τάξη. Αύξησαν την ανεργία και επιβάρυναν τελικά τους πιο αδύναμους.

Σε αυτή την πορεία, φίλες και φίλοι, θα συνεχίσουμε. Και καθώς πια οδεύουμε προς το τέλος της θητείας μας, μπορούμε με αυτοπεποίθηση να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε: ναι, σε αντίθεση με αυτά τα οποία έκαναν οι προηγούμενοι, εμείς ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Και διεκδικούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε τον τόπο για ακόμη μία τετραετία για να συνεχίσουμε αυτή την πορεία την οποία έχουμε χαράξει.

 

 

 

Και σας θέλω όλους δίπλα μου γιατί πρέπει να εξηγήσουμε και στους καχύποπτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμα προβληματίζονται σήμερα για το τι πρέπει να ψηφίσουν, ότι τίποτα από αυτά που έχουμε πετύχει δεν είναι δεδομένο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

 

 

 

Η πορεία την οποία έχουμε χαράξει, με μια λάθος επιλογή στην κάλπη μπορεί να αντιστραφεί και όλα όσα έχουμε χτίσει να γκρεμιστούν. Το είδαμε, εξάλλου, την προηγούμενη τετραετία. Αλλά, φίλες και φίλοι, τα διλήμματα των εκλογών πια είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα: θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά και ψηλά ή θα γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που έχουμε ξεχάσει;

 

 

 

Θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία, τους μεροκαματιάρηδες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αυτούς οι οποίοι αγωνίζονται κάθε μέρα να τα βγάλουν πέρα ή θα πάμε σε μια ισοπεδωτική λογική αύξησης των φόρων για να τσακίσουμε και πάλι τη μεσαία τάξη;»…

 

 

 

Αυτά λέει στις ομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τώρα θυμάται ακόμη και τους μεροκαματιάρηδες που τους ξεζούμισε κανονικά παρέα με τον Θόδωρο Σκυλακάκη και τα διάφορα funds μηδέ του Πάτση εξαιρουμένου!

 

 

 

Ο πρωθυπουργός αν θέλει να τον ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι στο αφήγημά του να βγει και να πει την αλήθεια…

 

 

 

Ναι σας ξεζουμίσαμε, αλλά θέλαμε να κάνουμε μια μεγάλη υπερήφανη Ελλάδα, με ψηφιακό αποτύπωμα (το οποίο μάλλον έχει πάει στο παραβάν της ιστορίας μια και δεν πιάνει χαρτοσιά όταν ο άλλος βάζει πετρέλαιο και βρίζει!)…