Ένας αιώνας συμπληρώθηκε από την Μικρασιατική Καταστροφή και πέρασαν πάνω από 90 χρόνια από τότε που το τότε τζαμί του Ιμπραήμ Πασά ή αλλιώς το «μεγάλο τζαμί της αγοράς» μετατράπηκε σε "εκκλησία Αγίου Νικολάου".

 

Αξίζει να διαβάσετε περισσότερα για τον αγώνα των Καβαλιωτών της εποχής εκείνης να μετατραπεί το τέμενος σε εκκλησία, στο ενδιαφέρον άρθρο της Μαρίας Παπανικολάου και του Κυριάκου Λυκουρίνου που έχει δημοσιευθεί ΕΔΩ.

 

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο χώρο του ναού θα λειτουργήσει έκθεση με κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες.

 

Η έκθεση έχει τίτλο «Διωκόμενοι... εὐλογοῦμεν»

 

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Καβάλας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την φιλοξενία προσφύγων στον χώρο του Ιερού Ναού αγίου Νικολάου Καβάλας (τότε πρώην τέμενος), ξεκινά αύριο (σ.σ. Πέμπτη 15/9) η Έκθεση ιερών Εικόνων και Κειμηλίων από τις αλησμόνητες Πατρίδες, με τίτλο «Διωκόμενοι... εὐλογοῦμεν».

 

Τα ιερά εκθέματα (Εικόνες, Ευαγγέλια, Αγιοπότηρα, Επιτάφιος κλπ.) μεταφέρθηκαν κατά τον ξεριζωμό από τους προγόνους μας στη νέα τους Πατρίδα, και στη συνέχεια αφιερώθηκαν στο Ναό του αγίου Νικολάου, ο οποίος για δεκαετίες ολόκληρες αποτελούσε το πνευματικό κέντρο των προσφύγων της Καβάλας.

 

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο.

 

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της Έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα, έχει αναλάβει ο συνεργάτης του Ιερού Ναού κ. Γεώργιος Μιχαηλίδης, από το «Εργαστήρι τέχνης Μιχαηλίδη» Καβάλας.

 

Οι ιερές Εικόνες και τα διάφορα Κειμήλια, θα εκτίθενται εντός του Ιερού Ναού του αγίου Νικολάου Καβάλας, στον χώρο του Παρεκκλησίου του αγίου Δημητρίου, ο οποίος θα είναι ανοιχτός σε όσους επιθυμούν να τον επισκεφθούν καθημερινά, σύμφωνα με το παρακάτω ωράριο: 09.30 π.μ. -  12.30 μ.μ.   &  6.30  -  8.30 μ.μ.

 

Η προσέλευσή μας στην Έκθεση ας είναι μια μαρτυρία τιμής και υπερηφάνειας για το Γένος μας, τους πρόσφυγες προγόνους μας, αλλά και την πόλη της Καβάλας που άνοιξε την αγκαλιά της και περιέβαλε με στοργή τους ξεριζωμένους Έλληνες από την Μικρά Ασία, την Θράκη, τον Πόντο και την Προύσα!