Συγκρότημα με χρήσεις γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 79.827 τ.μ., με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, σχεδιάζει για τις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) στο Βοτανικό η Dimand.

 

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 159,6 εκατ. ευρώ, επί οικοπέδου 49.340 τ.μ. που περικλείεται από τις οδούς Χαρτεργατών, Ιερά Οδός και Αγίου Πολυκάρπου, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια (30%) και τραπεζικό δανεισμό (70%).

 

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και οριστικοποίησης του επενδυτικού πλάνου, ενώ παράλληλα υλοποιούνται οι αναγκαίες κατεδαφίσεις, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών το 4ο τρίμηνο του 2025.

 

Πρόσφατα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Αθήνας εξέδωσε για το εν λόγω ακίνητο απόφαση για την έκδοση οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης 3 υφιστάμενων κτηρίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε γραφεία, την προσθήκη 2 επιπέδων εντός υφιστάμενου κελύφους και την ανέγερση νέου ισογείου κτηρίου συνάθροισης κοινού με πατάρι και υπόγειο χώρο στάθμευσης.

 

Η Dimand και ειδικότερα η IQ Athens ΜΑΕ (η οποία ανήκει κατά 100% στη Dimand, μέσω της Arcela και της Magromell Ltd) έχει υπογράψει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο για την αγορά του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος και η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους καθώς ο πωλητής έχει αναλαμβάνει μέχρι την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν σε εκκένωση του ακινήτου, σε άρση βαρών επί αυτού, σε έκδοση αδειών κ.λ.π.

 

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η Dimand, υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Ανδριόπουλου (διευθύνων σύμβουλος), με αφορμή την πρόσφατη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται περιλαμβάνει 15 υπό εξέλιξη επενδυτικά έργα συνολικής ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης (GDV) κατά την ολοκλήρωση περίπου 497,6 εκατ. ευρώ (με βάση τις εκτιμήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών), τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων περίπου (α) 210,1 εκατ. αφορούν κτήρια γραφείων, (β) 233,3 εκατ. κτήρια μικτών χρήσεων, (γ) 26,3 εκατ. ξενοδοχείο, και (δ) 27,9 εκατ. οικιστική ανάπτυξη και επιπλωμένα διαμερίσματα.

 

Επίσης, σχεδιάζει να αναπτύξει 8 επιπλέον επενδυτικά έργα. Το ένα από αυτά είναι η προαναφερόμενη επένδυση στο Βοτανικό και τα υπόλοιπα αφορούν:

 

Γραφεία 3.147 τ.μ. στην οδό Απελλού στο κέντρο της Αθήνας, επένδυση 5,1 εκατ., με ολοκλήρωση το 3ο τρίμηνο 2024.

 

Συγκρότημα γραφειακών χώρων σε οικόπεδο 10.631 τ.μ. επί των οδών Διονύσου και Βλαχερνών και της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι με πιστοποίηση LEED Gold και προϋπολογισμό 62,5 εκατ. ευρώ που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο 2023.

 

Ανάπτυξη βιοκλιματικού συγκροτήματος μικτών χρήσεων σε ακίνητο επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη,  (παλαιό εργοστάσιο ΦΙΞ) με προϋπολογισμό 134,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει προσύμφωνο για την αγορά του 50% του ακινήτου και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το υπόλοιπο 50%.

 

Ακόμη, η Dimand σχεδιάζει κατοικίες στη Φιλοθέη, επένδυση 7,9 εκατ., και έχει υπογράψει συμβολαιογραφικά προσύμφωνα για την αγορά ακινήτων στη Νέα Πέραμο Καβάλας (υπό διερεύνηση ο τρόπος αξιοποίησής του) στη Νέα Πέραμο Αττικής (logistics) και στη Δράμα (επίσης υπό διερεύνηση η χρήση που θα αναπτυχθεί).

 

Πηγή: Naftemporiki.gr / Τέτη Ηγουμενίδη