Από μικρές ως μεγαλύτερες αυθαιρεσίες παρουσιάζει το 80% των ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση.

 

Oι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν σπίτι, σε μία εποχή που η αγορά κατοικίας συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα παρά τις οικονομικές αναταράξεις, θα πρέπει να ελέγχουν εξονυχιστικά για τυχόν αυθαιρεσίες.

 

Οι πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσιών, αφορούν ως επί το πλείστον κατασκευές που κτίστηκαν πριν το 2010, καθώς εκείνο το έτος ήταν και το χρονικό σημείο εκκίνησης για το ελληνικό κράτος, που τότε έκανε τις πρώτες πρόσφατες προσπάθειες να βάλει κάποια τάξη στην βαβέλ των πολεοδομικών υπερβάσεων.

 

Αυτές οι  αυθαιρεσίες έρχονται στην επιφάνεια, όταν παρουσιάζεται στον ενδιαφερόμενο ένα διαμέρισμα προς πώληση. Κάπου στη διάρκεια της παρουσίασης, συνήθως προς το τέλος, γίνεται και αναφορά στο ότι υπάρχουν … κάποια θέματα, που πρέπει να τακτοποιηθούν από πλευράς του ιδιοκτήτη, για να γίνει η μεταβίβαση.

 

Και οι περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαιρεσίες, είναι σχεδόν ο κανόνας στις παλαιότερες κατασκευές γι’ αυτό ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να προβεί σε λεπτομερή έλεγχο του ακινήτου, αφού 8 στα 10 σπίτια,  έχουν κάποια αυθαιρεσία που αφορά στη δόμηση ή σπανιότερα, στη χρήση, όπως είπε στο GRTimes.gr o πολιτικός μηχανικός κ. Ηρακλής Σουφλερός.

 

Οι αυτοψίες που δεν γίνονταν

 

Παλαιότερα, προ του 2010 κυρίως, δεν γίνονταν έλεγχοι στις ανεγειρόμενες πολυκατοικίες, παρότι προβλεπόταν ότι κάθε άδεια για να ολοκληρωθεί θα έπρεπε να γίνει αυτοψία από την Πολεοδομία. Στην πραγματικότητα έλεγχοι δεν διενεργούνταν και οι άδειες θεωρούνταν με υπεύθυνες δηλώσεις των μηχανικών.

 

Τώρα τουλάχιστον τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα γιατί η ευθύνη, με νόμο, έχει μεταβιβαστεί, όλη, στο μηχανικό, κάτι που ήταν σχεδόν αναπόφευκτο επειδή οι Πολεοδομίες είναι υποστελεχωμένες. Ο μηχανικός που γνωρίζει πλέον ότι αυτός φέρει όλη την ευθύνη έναντι του νόμου, δεν θα επιτρέψει αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα στη μελέτη και την οικοδομική άδεια.

 

Με το νέο καθεστώς , έλεγχοι από τις Πολεοδομίες γίνονται δειγματοληπτικά ενώ στο πλέγμα των ελεγκτικών διαδικασιών έχει ενταχθεί και ο θεσμός του Ελεγκτή Δόμησης. Ο ενδιαφερόμενος- ο επιβλέπων μηχανικός του έργου ή και ο ιδιοκτήτης-  κάνει αίτηση στην Πολεοδομία και κληρώνεται ένας ιδιώτης μηχανικός ο οποίος είναι δηλωμένος ως ελεγκτής δόμησης.

 

Ο έλεγχος αυτός γίνεται σε δύο στάδια, όταν η κατασκευή βρίσκεται στα μπετά/σκελετό και, λίγο πριν την ολοκλήρωση του έργου.

 

Από το 2010 και μετά η Πολιτεία, με νόμους που ψηφίσθηκαν, προσπάθησε να ελέγξει τις αυθαιρεσίες στις κατασκευές αλλά και στη χρήση τους.

 

Δείτε εδώ περισσότερα