Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της Ελληνικής σημαίας στο μνημείο πεσόντων, στις Καμάρες, από τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη σε εκδήλωση για τα 109 χρόνια από την απελευθέρωση της Καβάλας.

 

Ο κ. Μουριάδης, 109 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό, ύψωσε το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου την ελληνική σημαία μπροστά στο παλιό υδραγωγείο (Καμάρες).

 

Προηγήθηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, πομπή στην οδό Κουντουριώτου, στην οποία συμμετείχαν οι θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές ευχές του τόπου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων.

 

Ο δήμαρχος Καβάλας δήλωσε:

 

"Σήμερα τιμούμε αυτούς που μας χάρισαν την ελευθερία μας. Οι πρόγονοί μας, με περίσσευμα θάρρους και ανδρείας, κατάφεραν να ενσωματώσουν την Καβάλα στον εθνικό κορμό και να της προσφέρουν ένα λαμπρό μέλλον. Η αυταπάρνηση με την οποία λειτούργησαν εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, θα αποτελεί εσαεί τον φωτεινό οδοδείκτη μας".

 

 

Μακάριος Λαζαρίδης - Βουλευτής Καβάλας ΝΔ: «Υποκλινόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες προγόνους μας»

 

«Μέρα γιορτής και ιστορικής μνήμης η σημερινή για τον τόπο μας. Ακριβώς 109 χρόνια πριν, στις 26 Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό ‘’Δόξα’’ κατέπλεε στον όρμο της Καβάλας και το Πολεμικό Ναυτικό καταλάμβανε την πόλη, υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη Αντώνιου Κριεζή.

 

Από τα χέρια του υψώθηκε η ελληνική σημαία στην Καβάλα, για την οποία είχε φτάσει η ώρα, μαζί με τα περίχωρά της, να ενσωματωθούν στο εθνικό κορμό.

 

Υποκλινόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες προγόνους μας, εκφράζοντάς τους την ευγνωμοσύνη μας και υποσχόμενοι πως θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοί τους. Η ευθύνη που μας αναλογεί είναι μεγάλη, όπως και η ανάγκη να διατηρήσουμε την ιστορία μας ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου».

 

Τάνια Ελευθεριάδου - Βουλευτής Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ: «Τιμή και δόξα στους αγωνιστές»

 

«Ήταν 26 Ιουνίου του 1913, όταν το αντιτορπιλικό «Δόξα», με την βοήθεια των κατοίκων της πόλης, αποβίβασε ένα μικρό άγημα και απελευθέρωσε την -εγκαταλελειμμένη από τον Βουλγαρικό στρατό- Καβάλα. Ο ναύαρχος Κουντουριώτης αποβιβάζεται στην πόλη και στέλνει το γνωστό τηλεγράφημα με το οποίο ανέφερε ότι: «Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας». Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, η Καβάλα ενσωματώνεται στο ελληνικό κράτος, μετά τη σύναψη της Συνθήκης του Βουκουρεστίου.

 

Τιμούμε σήμερα τους προγόνους μας που έδωσαν, με θάρρος και ανδρεία, συνεχείς μάχες για να ενσωματώσουν την Καβάλα εκεί που ανήκει: στον ελληνικό κορμό. Από τότε, εκτός της περιόδου της κατοχής, η Καβάλα και η Μακεδονία απολαμβάνουν συνθήκες ειρήνης, τις οποίες ουδείς δεν θα πρέπει να τολμήσει να αμφισβητήσει, καθ’ οποιοδήποτε τρόπο.

 

Άλλωστε, η πραγματική απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες προγόνους μας, είναι η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών και η προκοπή του τόπου μας, προς όφελος των πολιτών του. Τιμή και δόξα στους αγωνιστές! Χρόνια πολλά Καβάλα». 

 

Το Ιστορικό

 

Στις  26 Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό «Δόξα» καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και με την βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, οι οποίοι βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον θαλάσσιο κόλπο, καταλαμβάνει την πόλη.

 

Ο πλωτάρχης Α. Κριεζής με ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στο λιμάνι της Καβάλας (στη διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη), κατευθύνεται στο Διοικητήριο, το παλιό Δικαστήριο, και κάτω από τις ζητωκραυγές των εκατοντάδων Ελλήνων που κατέβηκαν από κάθε γωνιά της πόλης, υψώνει την Ελληνική Σημαία.

 

Από το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»  ο Στόλαρχος Π. Κουντουριώτης  στέλνει ένα αξέχαστο ραδιοτηλεγράφημα:

 

"Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30' μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης."