Το κύμα της μεγάλης φυγής σαρώνει τουρισμό και εστίαση. Γιατί ξεμένουν από υπαλλήλους κλάδοι «κλειδιά» για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;
Μα που πήγαν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση; Γιατί οι δύο κλάδοι έφτασαν στο σημείο να εκπέμπουν… amber alert;
Tα βασανιστικά αυτά ερωτήματα απασχολούν ολοένα και πιο έντονα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και τον κλάδο της εστίασης στη Βόρεια Ελλάδα, την ώρα που επίκειται μία δυνατή σεζόν με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για νούμερα (σε έσοδα και αφίξεις) που θα αγγίξουν το 2019.
Το οξύ πρόβλημα, που λόγω της έντονης εποχικότητας της απασχόλησης στους συγκεκριμένους κλάδους υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, εμφανίστηκε εντονότερο πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και λειτούργησε σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων, και μάλιστα έπειτα από τους συνεχόμενους εγκλεισμούς που οι τουριστικές επιχειρήσεις είχαν μπει σε «εθελοντικό» lockdown εξαιτίας της πανδημίας.
Kαι ενώ όλοι ετοιμάζονται για μία χρονιά - όνειρο, παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα μαύρο σύννεφο χαλάει την ειδυλλιακή εικόνα της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας.
Η έλλειψη διάθεσης των εργαζομένων να μπουν φέτος στον κλάδο του τουρισμού είχε αρχίσει να γίνεται εμφανής από πέρυσι, με έρευνες να υπολογίζουν πως 8 στους 10 εργοδότες ξέμεναν από προσωπικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό. Ειδικά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου κατέγραφαν το 2021 εκατοντάδες χιλιάδες προσφερόμενες θέσεις εργασίας από τον ξενοδοχειακό κλάδο, με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία να αριθμούν συνολικά πάνω από 700.000 «κενά».
Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν πέρυσι, δηλαδή σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχούν στις ειδικότητες της καμαριέρας, του receptionist, του σερβιτόρου, του βοηθού σερβιτόρου, του λαντζέρη, του barista και της τεχνικής υποστήριξης / συντήρησης, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ.
Από το σύνολο των 10.050 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, το 38% (3.780 ξενοδοχεία) εμφάνισε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 30% (3.027 ξενοδοχεία) σε receptionist, το 27% (2.751 ξενοδοχεία) σε σερβιτόρο και το 18% σε βοηθό σερβιτόρου (1.811) και barista (1.800).
Το φαινόμενο φέτος διογκώθηκε σε μεγάλο βαθμό και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποδώσει το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας μόνο στην πανδημία ή στην επιδοματική πολιτική (οι οποίες επιτάχυναν όμως καθοριστικά αυτή την τάση), κάνοντας αναλυτές της αγοράς, εργοδότες και ολόκληρες κοινωνίες στις αποκαλούμενες και τουριστικές ναυαρχίδες να πονοκεφαλιάζουν ψάχνοντας την ενδεδειγμένη… θεραπεία.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.