Τα διαρκώς διογκούμενα και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, εξέθεσαν στη βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο πλαίσιο ενημέρωσης των θεσμικών εκπροσώπων της Καβάλας.

 

Συζητήθηκε το υπέρογκο κόστος παραγωγής, το οποίο αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι τιμές των καυσίμων, η ρήτρα αναπροσαρμογής στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, οι τιμές των λιπασμάτων και των σπόρων καθιστούν ασύμφορη και κοστοβόρα την παραγωγή.

 

Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων ζήτησαν να θεσπιστεί το «Αγροτικό Πετρέλαιο», με μειωμένη τιμή από το κανονικό, το οποίο θα χρησιμοποιείται μόνο από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Επιπρόσθετα, κρίθηκε ως μη ικανοποιητική η παρεχόμενη ελάφρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. 

 

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αναφέρθηκαν στη νέα ΚΑΠ και στην αδιαφορία του Υπουργείου για τις προτάσεις των εκπροσώπων των επαγγελματιών, ενώ έκαναν λόγο για εικονικές διαβουλεύσεις. Αναφέρθηκαν, εξάλλου, στη χορήγηση δικαιωμάτων του Εθνικού Αποθέματος, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αδικείται κατάφορα, καθώς λαμβάνει υποπολλαπλάσια χρηματικά ποσά σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Χαρακτηριστικά, για το 2020 οι δικαιούχοι έλαβαν 1,123 εκ., σε σύνολο 47 εκ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά την απαιτούμενη ηλεκτρονική κατάθεση ενοικιαστηρίων, με την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου), οι αγρότες- ενοικιαστές ζητούν την κατάργησή του καθώς διαπιστώθηκαν άλυτα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε έναν ατέρμονο κύκλο αδιεξόδων, και το βάρος της εφαρμογής θα πέφτει στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. 

 

Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά για τα προβλήματα που παρατηρούνται λόγω δυσλειτουργίας του ΕΛΓΑ, κάνοντας λόγο για μεγάλες αποκλίσεις των ποσοστών ζημιάς σε αγροτεμάχια που υπέστησαν καταστροφές. Σημείωσαν επίσης, την ανάγκη επίλυσης των στρεβλώσεων του αναχρονιστικού, όπως τον χαρακτηρίζουν, κανονισμού του ΕΛΓΑ. 

 

Από τη μεριά της, η κ. Ελευθεριάδου συμφώνησε στη σημασία της ενίσχυσης και της προστασίας του πρωτογενούς τομέα, ενημέρωσε για τις κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις και για την απροθυμία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που τίθενται.

 

Σημείωσε την καθυστέρηση στην αποζημίωση των παραγωγών της περιοχής για τα αδιάθετα προϊόντα λόγω COVID-19, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική την υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε ό,τι αφορά την χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, η οποία μειώθηκε (ποσοστιαία) δραματικά  τα τελευταία δύο χρόνια. 

 

Η κ. Ελευθεριάδου χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα και δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλάι των αγροτών και των κτηνοτρόφων και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους μέσω του θεσμικού της ρόλου.

 

δελτίο Τύπου