Απίστευτο κι όμως αληθινό! Τον πληθυσμό των 586.000 κατοίκων δίνει η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ στον Πλατανότοπο κα μάλιστα με την απογραφή του 2011. Έτσι λοιπόν, μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ο Πλατανότοπος, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος!

 

Προφανώς πρόκειται για λάθος (φώτο 1) και τα τρία μηδενικά μπήκαν εκ παραδρομής, αλλά το αναφέρει δύο φορές. Τόσο στο κείμενο όλα και στα απογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα γράφει:

 

Ο Πλατανότοπος (μέχρι το 1926 Ισερλή, Ισιρλί ή Εσιρλί) είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 586.000 κατοίκους.

 

Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων, στους πρόποδες του Παγγαίου. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας εντάχθηκε στον δήμο Πιερέων, και παλαιότερα υπαγόταν στην κοινότητα Πλατανότοπου.

 

Η οικονομία του χωριού βασίζεται στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Στο χωριό λειτουργεί ελαιοτριβείο, οινοποιείο, τσιπουράδικο, καφέ-μπαρ, ψιλικατζίδικο, παγωτατζίδικο, περίπτερο, κολώνες φωτισμού και λατομείο μαρμάρων.

 

Στη θέση Πλατανόρεμα στο Παγγαίο, 1,7 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού εντοπίστηκαν σε σπήλαιο κεραμική προϊστορικών - ιστορικών χρόνων. Βόρεια του σπηλαίου βρίσκεται λαξευτός υδαταγωγός αρχαίου υδραγωγείου.

 

Στη θέση Λάκκος Τσιφλίκι, δυτικά του χωριού, υπάρχει ποδαρικό υδατογέφυρας αρχαίου υδραγωγείου. Γύρω από το παλιό χωριό Τρίτα (Τσιφλίκι) στο Παγγαίο, 2 χλμ Δ-ΒΔ του Πλατανότοπου, υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι. Δυτικά εντοπίστηκε επιγραφή θεάς Αλμωπίας σε βράχο, ίχνη αρχαίας λατόμευσης, νοτιοδυτικά, νεκροταφείο κιβωτιόσχημων και λακκοειδών τάφων οι οποίοι έχουν συλληθεί, και στα νότια κεραμική ρωμαϊκής περιόδου.

 

Μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, είχε μόνο πληθυσμό μουσουλμάνων, περίπου 400 κατοίκους, ενώ μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, στον Πλατανότοπο εγκαταστάθηκαν 67 οικογένειες.
 

Πηγή Πρωτοβουλία Φιλίππων Πολιτεία.

 

Μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε, η λανθασμένη πληροφορία διορθώθηκε (φώτο 2) και από το κείμενο και από τους πίνακες της Wikipedia.