Κατά καιρούς υπήρξαν αναφορές για εμφάνιση μεμονωμένων ατόμων της φώκιας monachus monachus στην Καβάλα, στη Νέα Ηρακλείτσα ή τη Νέα Πέραμο, στη Θάσο κ.α. 

 

Αυτή τη φορά έχουν πληθύνει οι αναφορές για εμφάνιση τόσο μεμονωμένων όσο και περισσότερων ατόμων της συγκεκριμένης φώκιας στη νότια Θάσο. 

 

Κάποιοι θυμούνται να έχουν δει στη ζωή τους αντίστοιχο αριθμό αυτών των ζώων πριν πολλές δεκαετίες. Οι περισσότεροι δεν είχαν ξαναδεί ποτέ

 

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αναφορές τις τελευταίες μέρες για φώκιες στη Θάσο, μόνο ως καλό νέο μπορεί να θεωρηθεί

 

Τόσο για το γεγονός ότι οι παράκτιες περιοχές, όπου συνήθως τρώει, είναι γεμάτες ψάρια, όσο και για το μέλλον του είδους. 

 

Η σπανιότερη σε όλο τον πλανήτη! 

 

Η μεσογειακή φώκια μοναχός (monachus monachus) αποτελεί το σπανιότερο είδος φώκιας στον πλανήτη. Εδώ και πολλά χρόνια είναι χαρακτηρισμένο ως «είδος υπό εξαφάνιση». 

 

Σε όλο τον κόσμο ζουν λιγότερα από 600 άτομα του συγκεκριμένου είδους, τα μισά εκ των οποίων στην Ελλάδα!

 

Το θαλάσσιο θηλαστικό που ανέφερε ο Όμηρος στην “Οδύσσεια” και ο Αριστοτέλης στο έργο του «Τῶν περὶ τὰ ζῷα ἱστοριῶν» δεχόταν για αιώνες ανελέητο κυνηγητό από τους ανθρώπους, κυρίως για το δέρμα του. Πλέον σκοτώνεται από ελάχιστους ψαράδες όταν κάνει ζημιά στα δίχτυα τους.  

 

Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus), είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μοναχού της οικογένειας των φωκιδών. 

 

Ένα από τα 3 είδη φώκιας monachus, η φώκια μοναχός της Καραϊβικής, θεωρείται ήδη εξαφανισμένο είδος

 

Σε κάπως καλύτερη μοίρα από τη μεσογειακή φώκια, είναι η φώκια μοναχός της Χαβάης, ένα είδος που εκτιμάται ότι ανέρχεται σήμερα σε 1.000 άτομα. 

 

Η μεσογειακή φώκια ήταν κάποτε εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. 

 

Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. 

 

Ο φύλακας-άγγελός της στην Ελλάδα

Την προστασία της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ τρεις δεκαετίες η MOm, η Εταιρεία δηλαδή για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας. 

 

Ιδρύθηκε το 1988 κι έχει ως σκοπούς της την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη.

 

 

Είδα μια φώκια!

Τι πρέπει να κάνω;

 

Αν θέλεις να βοηθήσεις ενεργά στην προστασία της μεσογειακής φώκιας επικοινώνησε άμεσα με τη MOm, η οποία χρειάζεται βοήθεια από τους πολίτες για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την κατάσταση του είδους αλλά και του συγκεκριμένου ζώου που παρατηρεί ο καθένας.

Εάν δείτε φώκια, επικοινωνήστε άμεσα με τη MOm στο 2105222888 και δώστε όσες πληροφορίες μπορείτε. 

 

Η γραμμή λειτουργεί με ανταπόκριση όλο το 24ωρο. 

 

 

Αν συναντήσεις φώκια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να είσαι και εσύ και η φώκια ασφαλής.

1. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: Μην πανικοβληθείς, μην κάνεις απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις το ζώο, σεβάσου τον ζωτικό του χώρο. Φυσικά σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύσεις με ψαροτούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν αισθανθούν όμως ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά. Να θυμάσαι ότι μέσα στο νερό είναι ταχύτατες, ενώ η όραση και η ακοή τους λειτουργούν πολύ καλύτερα από του ανθρώπου.

 

Τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας για να μπορείς να παρατηρήσεις και να θαυμάσεις αυτό το υπέροχο ζώο ανενόχλητα!

2. ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΗΛΙΑ: Μην πανικοβληθείς, μην προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σπηλιά, όπου μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρύνσου κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνεις την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο. Να θυμάσαι πάντοτε ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλασσινές σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

Να θυμάσαι ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλάσσιες σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

3. ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν, μπορεί όμως και να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.

ΜΕΙΝΕ τουλάχιστον 30 μέτρα ΜΑΚΡΙΑ από το σημείο που βρίσκεται η φώκια και πάντα πίσω από τις προειδοποιητικές πινακίδες, κορδέλες, ή κώνους που πιθανόν να έχουν τοποθετήσει γύρω από το ζώο οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου ή της Ομάδας Διάσωσης της MOm.

 

ΜΗΝ κάνεις ΘΟΡΥΒΟΥΣ κοντά στη φώκια, μην πετάς άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό.

 

ΜΗ ΒΡΕΧΕΙΣ τη φώκια. Αν είναι έξω από το νερό θέλει να παραμείνει στεγνή!

 

ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΙΣ ποτέ τη φώκια, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα!

 

ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙΣ την πρόσβαση της φώκιας προς τη θάλασσα.

 

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ να πλησιάσουν τη φώκια, μπορεί να τραυματιστούν καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

 

ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ θα πρέπει να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ, καθώς μπορεί να είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ με ΠΡΟΣΟΧΗ το μέγεθος και το χρώμα της, και αν φέρει στο σώμα της χαρακτηριστικά σημάδια ή έχει κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Επικοινώνησε με το πλησιέστερο Λιμεναρχείο ή Λιμενική Αρχή για να αναφέρεις το περιστατικό και ειδοποίησε ΑΜΕΣΑ τη MOm καλώντας στο: 210 5222 888 και το 6942 494471. Η MOm θα καταγράψει την πληροφορία, θα σε συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνεις και, αν είναι απαραίτητο, η Ομάδα Διάσωσης θα επέμβει άμεσα.

 

Ειδοποίησε άμεσα ακόμα και αν το ζώο είναι νεκρό. Η νεκροψία μιας φώκιας θα δώσει πολύτιμα στοιχεία για τη διάσωση άλλων φωκών.