Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, στα πλαίσια της συνάντησής του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό έθεσε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

 

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό σχετικά με το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού στην Π.Ε. Καβάλας  λόγω της μειωμένης ζήτησης του σταφυλιού, συνεπεία των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και αφορούσαν τον τομέα της εστίασης, προσκόμισε δε στον κ.Λιβανό και έκθεση με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς.

 

Επιπλέον, ο Γιάννης Πασχαλίδης έθεσε και το ζήτημα της ελλιπούς αντιχαλαζικής προστασίας στην Π.Ε. Καβάλας, με το μέθοδο μπαλονιών που περιέχουν ιωδιούχο άργυρο.

 

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στους κτηνοτρόφους και σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως η ραγδαία αύξηση στις τιμές των ζωωτροφών, το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, η απουσία κτηνιάτρου στον ΕΛΓΑ Καβάλας, καθώς και στην ιχθυόσκαλα Καβάλας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας.

 

Άλλα θέματα που απασχολούν τη συγκεκριμένη αγροτική ομάδα είναι ότι δεν έχει ακόμα εκκαθαριστεί η καταβολή του 3% της Βασικής Ενίσχυσης και του 7% Πρασινίσματος, ενώ παραμένει απλήρωτη η συνδεδεμένη ενίσχυση για το γάλα, κατέθεσε δε και κείμενο συγκεκριμένων προτάσεων σχετικά με τη «Βασική Ενίσχυση και το Πρασίνισμα». 

 

Επιπροσθέτως, ο Γιάννης Πασχαλίδης ενημέρωσε τον κ.Λιβανό ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες ενέργειες από τον ΕΛΓΑ Καβάλας για την καταβολή των ΠΣΕΑ 2018 στους αγρότες του κάμπου Χρυσούπολης που επλήγησαν από πλημμύρες, ενώ εκκρεμεί και πρόγραμμα ΠΣΕΑ για την κατά 70% μειωμένη παραγωγή σε 25.000 στρέμματα σόγιας.

 

Ο Βουλευτής παρέθεσε και ζητήματα που απασχολούν τους νέους αγρότες και πιο συγκεκριμένα διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή  του προγράμματος « Εγκατάσταση Νέων Αγροτών », μέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014-2020, του έτους 2016, ερωτήθη δε ο Υπουργός πότε πιθανολογείται η προδημοσίευση του  νέου προγράμματος « Εγκατάσταση Νέων Αγροτών», καθώς και αν θα υπάρξει έγκριση των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα 4.1.1 (Σχέδια Βελτίωσης) με την παροχή επιπλέον κονδυλίων.

 

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα που εθίγη από τον Γιάννη Πασχαλίδη είναι το ακανθώδες ζήτημα των εργατών γης που έρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι στο κλάδεμα και τη συγκομιδή διαφόρων καλλιεργειών και κυρίως των σπαραγγιών, που πραγματοποιείται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.  Ίδια ανάγκη παρατηρείται και όσον αφορά Αλβανούς ποιμένες, ενώ εκκρεμεί και η έκδοση ΑΦΜ των εργατών γης από τον προηγούμενο χρόνο.

 

Ο Υπουργός άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα προβλήματα και υποσχέθηκε να τα εξετάσει με προσοχή ενώ όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των εργατών γης δήλωσε ότι θέμα  θα λυθεί άμεσα, δίνοντας στους ανθρώπους αυτούς ΑΦΜ και  ΑΜΚΑ, η είσοδός τους δε στη χώρα μας θα γίνεται μετά τη διενέργεια rapid tests στα σύνορα  από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ , όπως έχει συνεννοηθεί σχετικώς με τους αρμοδίους. 

 

(δελτίο Τύπου)