Μετά τις αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων στην Θάσο, «θέση μάχης» παίρνουν και τα επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τους όρους του προγράμματος της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που η Περιφέρεια ΑΜΘ αποφάσισε να δώσει στις επιχειρήσεις της περιοχής.

 

Απόψε μάλιστα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων των επιμελητηρίων της ΑΜΘ ώστε να αναλύσουν τα θετικά και τα αρνητικά αλλά και να δρομολογήσουν τις περεταίρω ενέργειές τους.

 

«Έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι τελείως διαφορετικό από αυτά που ανακοίνωσαν άλλες περιφέρειες. Το κρίσιμο στοιχείο που δημιουργεί αρκετή γκρίνια είναι ότι δεν αξιολογεί καθόλου τις λειτουργικές δαπάνες του προηγούμενου έτους, έτσι στις άλλες περιφέρειες αντίστοιχα προγράμματα δίνουν το 50% των λειτουργικών εξόδων των δαπανών μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ. Το πρόγραμμα της ΑΜΘ έρχεται και αξιολογεί τις θέσεις απασχόλησης, τι απασχολούσε μία επιχείρηση τον Μάρτιο του 2020 και πόσο τις έχει διατηρήσει μέχρι τον Οκτώβριο που έχει ανοίξει το πρόγραμμα», εξηγεί σε δηλώσεις του στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται.

 

Αυτό σημαίνει ότι μία επιχείρηση π.χ. τουριστική ή εστίασης που βρίσκεται στην Θάσο και είναι εποχική και τον Μάρτιο δεν απασχολεί κάποιον εργαζόμενο θα πάρει στην καλύτερη περίπτωση δύο χιλιάδες ευρώ, ενώ η αντίστοιχη επιχείρηση στην Χαλκιδική θα πάρει έως 50 χιλιάδες ευρώ.

 

«Τεράστια απόκλιση σε σχέση με τις ανάγκες»

 

Τα επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πιέζανε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα όπως στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κρήτη και σε άλλες περιφέρειες: «Δεν είχαμε καμία ενημέρωση και δεν έγινε κάποια διαβούλευση έτσι ώστε κι εμείς να προτείνουμε κάποια πράγματα, για να μην ερχόμαστε τώρα να μεταφέρουμε τις γκρίνιες των επιχειρήσεων μας. Βλέπουμε μία τεράστια απόκλιση με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων», τονίζει ο κ. Δέμπας.

 

«Η φιλοσοφία είναι πιθανόν να δοθούν λιγότερα χρήματα σε περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες», ειπε.

 

Σε ότι αφορά το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας σημείωσε πως: «Θα δούμε και το θέμα της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας γιατί ξέρουμε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν αυτό το διάστημα, άρα ακόμα και αν ενταχθούν αυτά τα χρήματα θα τα πάρει η εφορία που και αυτό αντίκειται στο πνεύμα του προγράμματος. Δεν είναι λειτουργική δαπάνη ο φόρος».