Κατά τη διάρκεια της 9ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ που έγινε στις 17-09-2020 γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Π.Σ στα μέλη του Π.Σ μία επιστολή 3σέλιδη

, υπογεγραμμένη από τους κυρίους Μουστακίδη Ιωάννη  (απόστρατο αξιωματικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ) και Φραντζεσκάκη Μανώλη (ιδιωτικό υπάλληλο), στην οποία, ανάμεσα στα άλλα,  επισημαίνονταν :

 

1. « η αγανάκτηση πολλών ασθενών σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο Νοσοκομείο Καβάλας με την έλλειψη τόσο προσωπικού όσο και κλινικών, παρόλο που υπάρχουν άδειες πτέρυγες στο κτίριο»

 

2. « οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, λόγω έλλειψης αιματολογικής κλινικής στο ΓΝΚ, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης ή σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης,  με 10 μέρες κάθε μήνα προκειμένου να θεραπευθούν’

 

3. « δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα δέκα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΓΝΚ όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν έσκυψαν να δουν τα προβλήματα των τριών νομών (Καβάλας- Δράμας- Ξάνθης)

 

Στην ίδια επιστολή παρέθεταν απόσπασμα από άρθρο του κ. Γιάννη Τούντα, καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ με τίτλο « Ανορθολογική οργάνωση και λειτουργία του ΕΣΥ» εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 20-10-2019,στο οποίο ο κ. Τούντας τονίζει «την αδυναμία λειτουργίας των ΓΝ λόγω των ανολοκλήρωτων κεντρικών σχεδιασμών».

 

Τέλος  οι κύριοι Μουστακίδης και Φραντζεσκάκης αναφέρονταν στη « θετική στάση του ειδικού αιμοτολόγου κ. Σπανουδάκη Εμμανουήλ στο να έχει μία φορά την εβδομάδα την επίβλεψη της υπό ίδρυσης Αιματολογικής Κλινικής του ΓΝ Καβάλας.» καθώς και «στη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής κ. Κοτσιελίδη του Π.Γ.Ν Αλεξανδρούπολης περί τοποθέτησης του κ. Σπανουδάκη,» διότι έτσι «θα αποσυμφορηθεί η εκεί Κλινική»

 

 Δεν παρέλειπαν δε να σημειώσουν με έμφαση ότι «η γραφειοκρατία όμως εμποδίζει και καθυστερεί την τοποθέτηση του κ. Σπανουδάκη γιατί, παρόλο που ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι σύμφωνοι, η Ιατρική σχολή της Αλεξανδρούπολης αντιτίθεται.»

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της επιστολής  και αφού προηγουμένως είχε γίνει μία σύντομη έρευνα από εμάς στη Διαύγεια του ΓΝΚ και μία αντίστοιχη ενημερωτική συζήτηση με τον πρώην Διοικητή του ΓΝ Καβάλας κ. Καρασαββόγλου αναφέραμε ότι:

 

1. Το ΔΣ του ΓΝ Καβάλας σε συνεδρίαση της 21/04/2017 υπέβαλε πρόταση για νέο οργανισμό με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια του ΓΝΚ και πήρε ΑΔΑ 6ΤΧ14690ΒΧ-ΧΙΑ. Με αυτήν ζητούνταν η ίδρυση στο ΓΝΚ Ειδικής Μονάδας Κλινικής Αιματολογίας, που να λειτουργεί στα πλαίσια της Παθολογικής Κλινικής. Το ΓΝ Καβάλας επίσης διέθετε ως Διεθύντρια την Αιματολόγο κ. Πανώρη Εύα και 2 επικουρικές ιατρούς με 2ετή σύμβαση. Επομένως η πρόταση για ίδρυση Ειδικής Μονάδας Κλινικής Αιματολογίας υφίσταται από το 2017

 

2.  Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση περιφερειακού συμβούλου της παράταξης του κ. Μέτιου ο οποίος σημείωσε, ότι επικοινώνησε με τους Σπανουδάκη και Κοτσιελίδη, οι οποίοι και αρνούνται την οποιαδήποτε γνωστοποίηση της επιστολής σ αυτούς και άρα την εμπλοκή τους στην συγκεκριμένη υπόθεση

 

Μετά από όλα τα παραπάνω κι επειδή τα στοιχεί που παρέθετε η επιστολή των κυρίων Μουστακίδη και Φραντζεσκάκη ήταν αβάσιμα ,το Περιφερειακό Συμβούλιο συμφώνησε κατ αρχήν στην αναγκαιότητα ίδρυσης της Αιματολογικής Κλινικής στο ΓΝ Καβάλας και επιφυλάχθηκε στην επόμενη συνεδρίαση να ψηφίσει ένα ολιγόλογο ψήφισμα υπέρ αυτής, το οποίο και θα αναγνωσθεί στην επόμενη συνεδρίασή του".

 

Με εκτίμηση

Λυμπεράκης Δημήτρης, Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας