Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Καβάλα την Πέμπτη 30 Ιουλίου με την κατάσταση να συνεχίζεται και την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του μήνα. 

 

Σύμφωνα με το meteokav, την τοπική ιστοσελίδα που ασχολείται με την καταγραφή και παρατήρηση των καιρικών φαινομένων αλλά και τις προγνώσεις καιρού, ο υδράργυρος μέσα στην πόλη και την παραλιακή ζώνη του νομού Καβάλας μπορεί να μην ξεπέρασε τους 32 με 34 βαθμούς ωστόσο ο συνδυασμός με την αυξημένη σχετική υγρασία έφτασε την αίσθηση δυσφορίας σχεδόν στους 40 με 42°C!

 

Η «αίσθηση δυσφορίας» ή αυτό που πολλές εφαρμογές καιρικών προγνώσεων ονομάζουν «feels like», «real feel» κλπ είναι το πως αισθανόμαστε στην πραγματικότητα την θερμοκρασία, με βάση τα υπόλοιπα δεδομένα του καιρού. Η πραγματική αίσθηση επηρεάζεται επίσης από την άπνοια ή τον άνεμο. Έτσι το καλοκαίρι πολλές φορές η πραγματική αίσθηση είναι για μεγαλύτερη θερμοκρασία ενώ αντίστοιχα των χειμώνα μπορεί να αισθανόμαστε ότι έχει περισσότερο κρύο από αυτό που καταγράφουν τα θερμόμετρα. 

 

Το meteokav εκτιμά ότι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου, η ημέρα θα κλείσει με ανώτερη θερμοκρασία τους 37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, ηπειρωτικό κομμάτι του νομού ενώ στην παράκτια ζώνη θα φτάσει περίπου τους 34 βαθμούς.

 

Επειδή όμως οι συνθήκες είναι ίδιες με αυτές της προηγούμενης ημέρας, η πραγματική αίσθηση θα είναι και πάλι πάνω από τους 40 βαθμούς

 

Αρχικά μπόρες και στη συνέχεια πτώση της θερμοκρασίας

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη για το Σαββατοκύριακο, όπου η ιστοσελίδα εκτιμά ότι «η αστάθεια δείχνει να επιστρέφει πρόσκαιρα το Σ/Κ με κάποιες μπόρες αλλά και καταιγίδες σε περιοχές της Αν. Μακεδονίας». 

 

Επίσης τονίζει ότι η θερμοκρασία από την Κυριακή 2/8 θα σημειώσει αξιόλογη πτώση. 

 

Σε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Παρασκευής 31/8 υπάρχουν προειδοποιήσεις για ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, πτώση θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους εντός Σαββατοκύριακου.    

 

Τα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν από το απόγευμα και τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου (01-08-2020) μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (02-08-2020).  Η πρόβλεψη αναφέρει ότι τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία αλλά θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο.