Ερώτηση και αναφορά στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με το πρόβλημα της πορθμειακής γραμμής Καβάλα-Πρίνος, η οποία παραμένει χωρίς δρομολόγιο, παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

 

Στην ερώτηση, αναφέρει μεταξύ άλλων την επιστολή αγωνίας των φορέων της περιοχής, σημειώνοντας την αναγκαιότητα της συνολικής λύσης για την εν λόγω γραμμή, καθότι χρησιμοποιείται από τους κατοίκους του νησιού για την διεκπεραίωση συναλλαγών με υπηρεσίες που βρίσκονται στην Καβάλα. Εξάλλου, κρίνεται απαραίτητη η δρομολόγηση πλοίων λόγω και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του νησιού.

 

Το κείμενο της ερώτησης

Χωρίς εκτελούμενο καθημερινό δρομολόγιο βρίσκεται από τις 28.3.2020 η πορθμειακή γραμμή Καβάλα-Πρίνος. Ως γνωστόν, τα υπάρχοντα δρομολόγια στην εν λόγω  πορθμειακή γραμμή επιβλήθηκαν στις ναυτιλιακές εταιρίες μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και οχλήσεις των φορέων της Π.Ε. Καβάλας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τις οποίες αιτούνταν την επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στις πλοιοκτήτριες εταιρίες που θα υποβάλουν δηλώσεις δρομολόγησης πλοίων στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου, καθώς μόνο έτσι μπορούσε να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Όμως, η πανδημική κρίση έφερε το μηδενισμό των δρομολογίων από και προς Πρίνο και, παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η γραμμή δεν καλύφθηκε. 

Όπως δηλώνουν σε επιστολή τους οι φορείς της Π.Ε. Καβάλας η ύπαρξη αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης πλέον όλων, κρίνεται απαραίτητη καθώς συμβάλλει στην αναβάθμιση της εμπορικής κίνησης τόσο της πόλης της Καβάλας όσο και της Θάσου και λειτουργεί προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου.

 

Επειδή, η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε απαιτεί θαρραλέες παρεμβάσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. 

Επειδή, οι κάτοικοι της Θάσου χρησιμοποιούν συχνά τη γραμμή για την τακτοποίηση υποθέσεων τους σε υπηρεσίες που βρίσκονται μόνο στην Καβάλα.

Επειδή, η τουριστική περίοδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανάπτυξη του νησιού.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί ώστε να υπάρχει συνεχής δρομολόγηση πλοίων από και προς τον Πρίνο; 
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσουν άμεσα τα δρομολόγια; 
Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της εν λόγω γραμμής, σχετικά με τα μειωμένα δρομολόγια; 

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου