υπόγεια αποθήκη αερίου

Η Σύλβια Χριστοφόρου και το energymag.gr αναφέρουν σε ρεπορτάζ πως είναι ειλημμένη η απόφαση για την επιστροφή στο Δημόσιο του εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας, έπειτα από τον άγονο διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή του με τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).

Νέα χρονική μετάθεση του διαγωνισμού παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Ν.

«Η επένδυση για την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας είναι σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», είπε σε δήλωσή του ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

 

Tρεις τουλάχιστον διεκδικητές κινητοποιεί ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας, για την οποία η α΄ φάση του διαγωνισμού έχει  προσδιοριστεί για την προσεχή Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

 

Για τα τρία περιφερειακά λιμάνια προς αξιοποίηση, το καθένα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο τοπικά, αλλά και εθνικά, δηλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης τονίζοντας ότι η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα εκτός από τις δυνατότητες που έχουν να ενισχύσουν τη θέση τους στις εμπορευματικές μεταφορές, αποκτούν και ενεργειακό γεωστρατηγικό ρόλο.

 

Τα καράβια θα φορτώνουν και θα ξεφορτώνουν από το λιμάνι Φίλιππος Β' της Καβάλας; Πόσα καράβια καθημερινά θα σταθμεύουν στον κόλπο της Καβάλας, για να είναι βιώσιμο το εγχείρημα;

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα, καταγράφει, μεταξύ άλλων, το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησ