Πόντος

Ένα ιδιαίτερο έθιμο, το καλαντόνερον, που τηρούνταν στον Πόντο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και είχε μεγάλη σημασία για τις ελεύθερες κοπέλες, αναβιώνει στην πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 11:30 το πρωί.

Ήταν μετά την Μικρασιατική καταστροφή, όταν μια ομάδα δεκαπέντε οικογενειών από τα Σούρμενα του Πόντου εγκαταστάθηκε στα Σούρμενα της Αττικής, όπου άρχισε να ξαναφτιάχνει τη ζωή της.

Επίσκεψη στον Νέστο, συνάντηση με τον δήμαρχο Σάββα Μιχαηλίδη σε ένα από τα πιο σύγχρονα μνημεία που δημιουργήθηκαν για τον ξεριζωμό.

Ένας 10χρονος μαθητής του Βόλου με καταγωγή από το Χορτοκόπι Καβάλας, παίζει ποντιακή λύρα εδώ και πέντε χρόνια και το ταλέντο όπως φαίνεται είναι

Η trackers μία ομάδα νέων, που διαθέτουν το δικό τους κανάλι στο youtube τίμησαν με τον δικό τους τρόπο τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, χορεύοντας στο Φρούριο της Καβάλας. 

 

Στη Δράμα θα κάνει γυρίσματα τις επόμενες ημέρες το τηλεοπτικό συνεργείο της παραγωγής της νέας τηλεοπτικής σειράς με τίτλο «Το Κόκκινο Ποτάμι» η οποία θα προβληθεί στο

12 Ιουνίου 2019, ιδρύεται σωματείο, με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΠΟΝΤΟΥ», με έδρα την πόλη της Καβάλας.

 

γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Το ετήσιο μνημόσυνο για τις 350.000 αδικοχαμένες ψυχές του Ελληνισμού του Αλησμόνητου Πόντου θα τελέσει την ερχόμενη Κυριακή 20 Μαΐου 2018 ο πολιτιστικός σύλλογος «Πόντος» Χορτοκοπίου.