Καθαρά Δευτέρα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δωματίων "ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ" καλωσόρισε τη Σαρακοστή με πολύ χορό, τραγούδι και σαρακοστιανά εδέσματα στην γραφική πλατεία του χωριού, την Καθαρά Δευτέρα (18/03).

Ένα συγκινητικό πέταγμα χαρταετού από μία ταινία-διαμάντι του ελληνικού κινηματογράφου

Την Καθαρά Δευτέρα (18/03), έγινε καρναβαλική παρέλαση στα Λιμενάρια της Θάσου.

Την Καθαρά Δευτέρα (18/03) τίμησαν οι Καβαλιώτες έξω από το αθλητικό κέντρο “Αλεξάνδρα Δήμογλου” στην Καλαμίτσα.

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας (18/03), υπήρξε εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, με παραδοσιακούς χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα.

Ελάχιστα δωμάτια έχουν μείνει διαθέσιμα σε Καβάλα και Θάσο για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την μεγαλύτερη πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης καταλύματος.

Πανηγυρική θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε την Καθαρά Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής.

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας (27/02) στην Παναγία Θάσου έγινε το καθιερωμένο καρναβάλι της περιοχής.

Με μία τεράστια λαγάνα τα αρτοποιεία “φούρνοι Φελλαχίδη” εύχονται καλή Σαρακοστή ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας (27/02).

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας (27/02) υπήρξε εκδήλωση και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, με παραδοσιακούς χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα.

Την Καθαρά Δευτέρα (27/02) τίμησαν οι Καβαλιώτες έξω από το αθλητικό κέντρο “Αλεξάνδρα Δήμογλου” στην Καλαμίτσα.

Συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας, βροχές κυρίως το πρωί.

Εκδήλωση για να γιορτάσει την καθαρά Δευτέρα ή αλλιώς, «τα κούλουμα» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαληψού.

Σε ισχύ τίθενται από την Παρασκευή (24/02) έως και την Καθαρά Δευτέρα, τα αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Σε ζεστό καιρό, με νοτιάδες, σκόνη και βροχές στα δυτικά και βόρεια καταλήγουν οι μετεωρολόγοι σχετικά με τον καιρό του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Στην Καλαμίτσα γιορτάζει φέτος ο δήμος Καβάλας, σε συνδιοργάνωση με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του δήμου την Καθαρά Δευτέρα.

Με ανακοίνωση του ο σύλλογος ιδιωτικών υπαλλήλων “Η Ένωση” ενημερώνει για τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις για την λειτουργία ή μη των καταστημάτων την Καθαρά Δευτέρα.

Κόντρα στις προγνώσεις ο ηλιόλουστος καιρός το πρωί της Καθαράς Δευτέρας έβγαλε τους Καβαλιώτες για το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού. 

 

Καθαρά Δευτέρα και ένα από τα τρόφιμα που πρέπει να έχουμε (οπωσδήποτε) στο τραπέζι είναι η λαγάνα. Ένα είδος ψωμιού που πρέπει να προμηθευτούμε και να φάμε την ημέρα αυτή.

Την προσοχή των καταναλωτών στην ορθή επιλογή τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής και κυρίως το τριήμερο τη

Άστατος και χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός σε Καβάλα και Θάσο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τα όσα είπε στον KavalaNews 102.8 ο γνωστός μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός. 

Το πέταγμα του χαρταετού για κάποιους είναι ιεροτελεστία. Κάθε χρόνο ετοιμάζονται να τηρήσουν το έθιμο ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας.

Πριν στρώσουν το σαρακοστιανό τραπέζι, κάτοικοι της Νέα Ηρακλείτσας και τον γύρω περιοχών βγήκαν στην αλάνα για να πετάξουν χαρταετό τηρώντας τις αποστάσεις και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Διαφορετική θα είναι η φετινή Καθαρά Δευτέρα, με  lockdown και αυστηρούς περιορισμούς. Σε ότι αφορά στα καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα, τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά, ενώ αντίθετα θα είναι ανοιχτά ιχθυοπωλεία, φούρνοι και μίνι μάρκετ. 

Σελίδες