Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού

Το Ινστιτούτο κοινωνικών κινημάτων και Ιστορίας καπνού καταγγέλλει βανδαλισμούς που έγιναν στην καπναποθήκη Πικιόλι που βρίσκεται στα σκαλάκια της οδού Φιλίππου στην πόλη της Καβάλας.

Σταματούν οι εργασίες στην πρώην καπναποθήκη του ΕΟΚ στην Καβάλα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός ή μη ως νεωτέρου μνημείου. 

"Να τοποθετηθούν προσωρινές σκεπές με λαμαρίνες ή άλλο υλικό. Όπως για παράδειγμα οι δύο σκεπές στην Ξάνθη που υπέπεσαν στην αντίληψη μας", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του, το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού.

Το απόγευμα της Τετάρτης (31/05) στις 19:00, στο πλαίσιο του εορτασμού της διεθνούς ημέρας Μουσείων, ο Δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια διοργανώνουν εκδήλωση στο Μουσείο Καπνού με θέμα «Το αποτύπωμα της Καβάλας τη δεκαετία του 1930».

Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ) από το 2015 ζήτησε εγγράφως από την πρώην Δημοτική Αρχή να συνδράμει για να δημιουργήσουμε

«Εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας η οποία στηλιτεύει τη στάση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Με τον επιστημονικό σύμβουλο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, Κώστα Λαλένη, ο οποίος συνοδεύονταν από την Μαρία Μυλωνά, μέλος του ΙΚΚΙΚ, συναντήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

 

Το ΙΚΚΙΚ στηρίζοντας τον Οσμάν Καβάλα, που κρατείται παράνομα από τον Νοέμβριο του 2017 χωρίς καταδίκη για οποιοδήποτε έγκλημα, χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως ένα σημαντικό βήμα για την δικαίωση του αγώνα για την αποφυλάκιση του Osman Kavala. 

Για πολλά χρόνια ο OSMAN KAVALA, με καταγωγή από την Καβάλα, βοήθησε στην προσέγγιση και την συνεργασία της πόλης μας με αρκετές πόλεις της Τουρκίας, προς όφελος και των δύο πλευρών

Το ΙΚΚΙΚ στηρίζοντας τον Οσμάν Καβάλα, που κρατείται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2017 χωρίς καταδίκη για οποιοδήποτε έγκλημα, χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων για την απονομή σε αυτόν του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019

Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για  την διάσωση και επανάχρηση των διατηρητέων καπναποθηκών Καβάλας  δηλώνουμε τα εξής: 

Το Ι.Κ.Κ.Ι.Κ απευθύνει έκκληση προς τις τουρκικές δικαστικές αρχές να επιδείξουν προσοχή όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επιβάλλεται από τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, και να απαλλάξουν τον OSMAN KAVALA από όλες τις κατηγορίες.

 

διοργανώνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00 στην Δημοτική Καπναποθήκη στην Πλατεία Καπνεργάτη εκδήλωση με θέμα «76 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων». 

 

Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ) με την Ισραηλιτική Κοινότητα Καβάλας και με την συνεργασία του Δήμου Καβάλας, της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, του Μουσείου Καπνού και της Περιφερε

Η Συμπαράταξη Πολιτών και ο επικεφαλής της, Άρης Βέρρος συγχαίρουν το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού και προσωπικά τον πρόεδρο του Γιάννη Βύζικα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την διοργάνωση του πρώτου Επιστημονικού Συνεδρίου για τον καπνό. 

To Δ.Σ. του Ι.Κ.Κ.Ι.Κ. καλεί τους τοπικούς φορείς να αποδεχθούν την προπεριγραφόμενη πρόταση και να συνδράμουν έμπρακτα στη σχετική προσπάθεια, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της για την κοινωνική, οικονομική και επιστημονική ανάπτυξη της Καβάλας.

Με επίκεντρο την Καβάλα που αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της παραγωγής και επεξεργασίας του καπνού κατά τον 19οκαι τις αρχές του 20ου αιώνα στο συνέδριο θα τεθούν ζητήματα σύγχρονης αξιοποίησης της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς του καπνού, διάσωσης, οργάνωσης και αξιοποίησης των αρχείων και της βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς και δημιουργίας καινοτόμων μουσειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.