Ελιές

Τρεις τόνους ελιές έκλεψαν άγνωστοι από κτήμα με ελαιόδενδρα στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου, μεταξύ Πλατανοτόπου και Ποδοχωρίου.

Η «κρίση του ελαιολάδου», τόσο στο επίπεδο της σημαντικής μείωσης της παραγωγής του φέτος στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, όσο και σε σχέση με το ύψος που έχουν φτάσει οι τιμές, είναι «κυκλική» ή αποκτά πλέον χαρακτηριστικά μονιμότητας λόγω κλιματικής αλλαγής; 

Με την τιμή του λαδιού να έχει φτάσει στα ύψη, οι ελιές θεωρούνται πλέον «χρυσός» και αυτό είχε κατά νου ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Τρίτης (31/10) σε οικισμό της Ξάνθης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας, σύμφωνα με πληροφορίες του xanthinea.gr.

Τους φόβους του για πιθανό ντόμινο οικονομικών συνεπειών λόγω του μεγάλου ποσοστού ακαρπίας στα ελαιόδεντρα της περιοχής εξέφρασε, μιλώντας στον Ευριπίδη Ταρασίδη και στον KavalaNews 102,8, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης. 

Από τον κ. Βασίλειο Τσιλογεώργη λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή:

Η έκπληξη ήταν μεγάλη αλλά ήταν σίγουρα θετική για τον Θάσιο δημιουργό Θωμά Δουκινίτσα, μόνιμο κάτοικο του Λονδίνου και εργαζόμενου στο BBC...

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την έναρξη της ελαιοσυλλογής που αφορά το σύνολο σχεδόν των κατοίκων του νησιού και οι αγροτικοί δρόμοι που οδηγούν στα κτήματα

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης ενημερώθηκε εκτενώς σχετικά με τις καταστροφές των καρπών ελιάς τύπου Θρούμπας που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες των Δημοτικών Διαμερισμάτων Πρίνου και Ραχωνίου λόγω των σφοδρότατων ανέμων που έπληξαν τη Θάσο. 

Άρχισε η διαδικασία μεταφύτευσης ελαιόδεντρων που προμηθεύτηκε ο Δήμος Καβάλας από την ΕΡΓΟΣΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της φυσικής μας κληρονομιάς, τ

Η εύφορη γη της πεδιάδας του Νέστου υποδέχεται υπεραιωνόβιες ελιές, η μία εξ αυτών κατά το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που εξέδωσαν οι Αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπολογίζεται μεταξύ 700-800 ετών και οι υπόλοιπες επτά από 100-200 ετών από τη Βόρεια Πελοπόννησο. 

 

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους ελαιοπαραγωγούς ότι έχει αποστείλει στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς της Θάσου το υπ’ αριθμ.πρωτ.ΥΔ 2191/24.11.2020 έγγραφο του Μπενάκειου Φυτοποθαλογικού Ινστιτούτου, στο οποίο αναφέρονται τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης καρπών ελιάς καθώς και οι μέθοδοι αντιμετώπισης των εντομολογικών και λοιπών ασθενειών της ελιάς.

 

Τη συγκομιδή ελιάς εξετάζουν ως πιθανό παράγοντα που προκάλεσε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές που στο παρελθόν δεν είχαν απασχολήσει τους επιστήμονες, όπως επεσήμανε στη διάρκεια της ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Η πανδημία του νέου κορονοϊού (COVID-19) προκάλεσε σημαντική απώλεια εισοδήματος στους καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού κι επιτραπέζιας ελιάς τύπου Χαλκιδικής στην Π.Ε. Καβάλας αναφέρει με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας. 

Τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσει ο πρωτογενής τομέας, αλλά και οι βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

 

Ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους στο μάζεμα ελιών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εξαγγελία του νέου lockdown στη χώρα, το πρωί της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου (δες ΕΔΩ).

 

Την Παρασκευή 29-11-2019 πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Θάσου σύσκεψη σχετικά με το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών για τις ζημιές

Με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, τον καλεί να

Ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και Σάκης Βαρδαλής με θέμα: «Αποζημιώσεις των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της νήσου Θάσο»