Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, στο Ράδιο Παρατηρητής 94 fm Κομοτηνής

 

Την απάντησή της στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε και δεν παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις των Ελευθέριων στην Κομοτηνή για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης στις 14 Μαΐου έδωσε για μια ακόμη φορά στη συνέντευξή της στο ράδιο Παρατηρητής 94 fm της Κομοτηνής και στη δημοσιογράφο Νατάσα Βαφειάδου, η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης  δεν απέστειλε πρόσκληση εκπροσώπησης στην κυβέρνηση είτε από λάθος είτε από δόλο.

 

Επίσης, ανέλυσε το στόχο της επίσκεψής της στο νομό Ροδόπης, ενημέρωσε για το πρόγραμμα επιχορήγησης πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων του ΥΜΑ-Θ «Δημιουργώ», αλλά και για το νέο πρόγραμμα «Παράγω» γα επιδοτήσεις ομάδων παραγωγών που επιθυμούν να λάβουν τα προϊόντα τους Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης.

 

«Θα ήθελα να μάθω αν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης  δεν απέστειλε πρόσκληση από λάθος ή από δόλο και μικροκομματική σκοπιμότητα», ανέφερε η κ. Χατζηγεωργίου, συμπληρώνοντας  ότι «την υποχρέωση να κληθεί η κυβέρνηση την έχει η Περιφέρεια, η οποία, εφόσον δεν απέστειλε πρόσκληση, είναι αυτή που απέκλεισε την εκπροσώπηση της κυβέρνησης από την επετειακή εκδήλωση».

 

«Σε άλλες Περιφέρειες υπήρχε σύνδεση και συνεργασία με την κεντρική εξουσία ανεξάρτητα από την πολιτική κατεύθυνση. Στην Ανατολική  Μακεδονία και Θράκη δεν έγινε αυτό και όχι με ευθύνη της κυβέρνησης. Τέτοια προβλήματα πρέπει να εξαλειφθούν και οφείλουν οι πολίτες να πιέσουν όλους ώστε να συνεργαστούν για την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Δεν γίνεται ένας τόπος να πάει μπροστά χωρίς συνεργασία και είναι άδικο γι' αυτή την περιφέρεια που έχει πραγματικό πλούτο και ομορφιές», ανέφερε στην συνέντευξή της η Υφυπουργός.

 

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για τις περιοδείες της στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η κ. Χατζηγεωργίου  σημείωσε ότι, πέρα από τους προσωπικούς δεσμούς λόγω της καταγωγής της, κρίνει ως μια από τις βασικές υποχρεώσεις της ως Υφυπουργού να επισκέπτεται όλες τις περιοχές αρμοδιότητας του ΥΜΑ-Θ, να συζητάει με τους φορείς και τους κατοίκους και να αναζητώνται τρόποι ώστε να λύνονται τα προβλήματα και να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών.

 

«Έχω επισκεφτεί σχεδόν όλους τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, εκτός από τη Δράμα, όπου σχεδιάζω να μεταβώ το επόμενο διάστημα», ανέφερε η Υφυπουργός.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε αναφορά στο στόχο της επίσκεψής της στο νομό Ροδόπης, ο οποίος είχε στο επίκεντρο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος μετεγκατάστασης του οικισμού Αλάν Κουγιού.

 

«Συναντήθηκα κατά την παρουσία μου στη Ροδόπη με φορείς τουρισμού, συζητήσαμε τα προβλήματα και θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Επισκέφτηκα την περιοχή Φανάρι, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες», ανέφερε η κ. Χατζηγεωργίου, συμπληρώνοντας ότι «η Ροδόπη μπορεί και πρέπει να έχει ρόλο στην περιοχή. Υπάρχουν εκατ. τουρίστες που περνούν από το νομό και πρέπει να τους κρατήσουμε και πρέπει να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό προϊόν. Και οφείλουμε η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) έδωσε βαρύτητα κατά την επίσκεψή της στην πόλη της Κομοτηνής και στον πλούσιο πολιτισμό της.

 

«Συναντήθηκα με πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίοι έχουν κάνει σημαντικά πράγματα που διατηρούν την πολιτιστική παράδοση της περιοχής, συζητήσαμε για το πρόγραμμα 'Δημιουργώ' του ΥΜΑ-Θ», ανέφερε η κ. Χατζηγεωργίου, συμπληρώνοντας ότι «τρέχει» και το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου, το πρόγραμμα «Παράγω», που αφορά επιδοτήσεις ομάδων παραγωγών με στόχο να γίνουν τα  προϊόντα τους Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης.

 

«Δεν μοιράζουμε λεφτά. Είναι προγράμματα που προκηρύσσουμε έπειτα από συζητήσεις με τους φορείς και τις ανάγκες τους και προσπαθούμε να βοηθήσουμε με διαφανή τρόπο και όχι κάτω από το τραπέζι. Με ανοιχτές προσκλήσεις προς όλους», ανέφερε η Υφυπουργός, εξαγγέλλοντας και το πρόγραμμα που απευθύνεται σε σχολεία και αφορά επιχορήγηση εκδηλώσεων για το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

 

Τέλος, σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την επίσκεψή της στους οικισμούς Αλάν Κουγιού και Ήφαιστος της Κομοτηνής, η κ. Χατζηγεωργίου απάντησε:

 

«Η επίσκεψή μου σε αυτές τις γειτονιές μου έδωσε να καταλάβω ότι εν έτει 2019 υπάρχουν αυτές οι συνθήκες ζωής και μάλιστα εντός της πόλης.  Η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει και οικονομικά αυτές τις οικογένειες, αλλά και η σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά ήταν καταλυτική γι' αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε η κ. Χατζηγεωργίου και συμπλήρωσε: «Πρέπει να πιέσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει η μετεγκατάσταση του οικισμού. Θα κάνω ό,τι μπορώ για τη μετεγκατάσταση ενός οικισμού οι συνθήκες του οποίου είναι ντροπή για μια πόλη, για μια χώρα. Δεν επιτρέπεται το 2019 να υπάρχουν τέτοιες συνθήκες ζωής».

 

(δελτίο Τύπου)