Συνεχίζεται η κυβερνητική πολιτική στήριξης και προώθησης των συνεργατικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του εισοδήματος των οργανωμένων γεωργών και των κτηνοτρόφων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο ψηφίστηκε χθες, ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, η τροποποίηση του άρθρου 29 παρ.3 του ν. 4384/2016, με διάταξη στο νόμο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης - Κατασκευής - Χρηματοδότησης - Λειτουργίας - Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη - Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων».

 

Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι μετά την εκκαθάριση των εξόδων και τον σχηματισμό αποθεματικού, το εναπομένον πλεόνασμα διανέμεται στους αγρότες-μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού ή διατηρείται στον Συνεταιρισμό ως εξατομικευμένη κατάθεση. Η φορολόγηση, όμως, αυτών των διανεμηθέντων χρηματικών ποσών γινόταν με συντελεστή φορολόγησης 22% από το πρώτο ευρώ, καθώς θεωρείτο εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα. Με την τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες, το συγκεκριμένο εισόδημα θα φορολογείται ως εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Προϋπόθεση είναι οι εν λόγω αγρότες-μέλη να τηρούν την υποχρέωση της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 4384/2016, δηλαδή να παραδίδουν το 80% της παραγωγής τους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, που είναι εγγεγραμμένος και ενήμερος στο μητρώο του άρθρου 19 του ίδιου ως άνω νόμου.

 

Η ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα ο αγρότης να τυγχάνει της έκπτωσης φόρου του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. (Κώδικας Φορολογικών Εσόδων) που ξεκινά από τα 1.900 ευρώ χωρίς εξαρτώμενα μέλη και φτάνει τα 2.100 ευρώ για τρία εξαρτώμενα μέλη και άνω, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το κλιμακούμενο αφορολόγητο όριο που υφίσταται για τους αγρότες. Επίσης, επιτυγχάνεται η επί ίσοις όροις φορολογική αντιμετώπιση εισοδημάτων προερχόμενων από την ίδια πηγή.

 

Έτσι, αφενός παρέχεταιστήριξη του εισοδήματος και βελτιώνεται η φορολογική θέση των αγροτών μελών ΑΣκαι αφετέρου δίνεται κίνητρο, προκειμένου οι αγρότες να επιστρέψουν σε υφιστάμενα συνεργατικά σχήματα ή να ιδρύσουν νέα.

 

Η ψηφισθείσα διάταξη, με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα ισχύσει για τα εισοδήματα που έχουν προκύψει από την 1ηΙανουαρίου του 2018.