Πρωτοσέλιδα

 

 

 

 

 

Με 14 Γαλάζιες Σημαίες ο νομός Καβάλας παραμένει και φέτος η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις περισσότερες βραβεύσεις ακτών. 

 

Αναλυτικά, οι ακτές που έλαβαν Γαλάζια Σημαία για το 2019 (βάσει των μετρήσεων που έγιναν το 2018) είναι: 

 

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ [10]

 

Δήμος Νέστου

Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 1

Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 2

 

Δήμος Καβάλας

Τόσκα/Tosca Beach

Μπάτης

Περιγιάλι

 

Δήμος Παγγαίου

Αμμόλοφοι

Νέα Ηρακλείτσα

Νέα Πέραμος

Οφρύνιο/Τούζλα

Σαρακήνα

 

Π.Ε. ΘΑΣΟΥ [4]

 

Δήμος Θάσου

Μακρύαμμος (MakryammosBungalows) 

Πευκάρι 2 / Alexandra Beach

Πρίνος Δασύλιο 2 / Ilio Mare Beach

Αγ. Ιωάννης Λουκάς / Thasos Grand Resort

 

Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ [5]

 

Δήμος Τοπείρου

Εράσμιο

Μάγγανα

 

Δήμος Αβδήρων

Άβδηρα/Πόρτο Μόλο

Μάνδρα

Μυρωδάτο

 

Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ [5]

 

Δήμος Μαρωνείας-Σαπών

Πλατανίτης / Filosxenia Ismaros Hotel

 

Δήμος Κομοτηνής

Αρωγή

Μέση

Φανάρι / Camping

Φανάρι / Ιουλία

 

Π.Ε. ΕΒΡΟY [2]

 

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης

Κυανή Ακτή

 

Στη φετινή ανακοίνωση που έκανε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, περιλαμβάνονται 515 βραβευμένες ακτές. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 92 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. 

 

Η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες και στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η χώρα μας κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές,  695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

 

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν  όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.