Περιοδεία στη Δράμα, που περιελάμβανε εθιμοτυπικές και ουσιαστικές επισκέψεις, πραγματοποίησε την Τετάρτη, 17 Απριλίου, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, συνοδευόμενος από μέλη του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, τον κ. Κατσιμίγα συνόδευσαν οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δράμας Κώστας Αβραμίδης, Γιώργος Αννάογλου, Αθηνά Κουκόγια, Μάρθα Μαλέζογλου και Τασούλα Μωυσιάδου. 

 

Πρώτος σταθμός τους ήταν το δημαρχιακό κατάστημα του Δήμου Δράμας, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο και συνομίλησαν με εργαζόμενους και με στελέχη των δημοτικών υπηρεσιών. Η συνάντηση με τον κ. Μαμσάκο περιλάμβανε ενημέρωση για τα μείζονα ζητήματα του Δήμου και για τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της διοίκησης, καθώς και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και για τις προοπτικές ανάταξής της. Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δράμα μπορεί να αποκτήσει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατείχε ιστορικά, σημειώνοντας ότι για το σκοπό αυτό απαιτείται εξωστρέφεια. Περιέγραψε δε, τις συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις που έχει καταθέσει, δίνοντας έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στις αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, καθώς και στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής, με τη διασύνδεση των τουριστικών προορισμών. 

 

Στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας τον κ. Κατσιμίγα και τους συνεργάτες του υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κώστας Κινατζίδης. Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ ο κ. Κατσιμίγας είχε επαφές και με υπηρεσιακούς παράγοντες, με πολλούς εκ των οποίων είχε συνεργαστεί κατά τη θητεία του ως Εκτελεστικός Γραμματέας, στην πρώτη διοίκηση τη αιρετής Περιφέρειας. 

 

Μία γόνιμη συζήτηση γύρω από ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Δράμας, αναπτύχθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής και τα μέλη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας με τους Μιχάλη Αθανασιάδη, Αριστοτέλη Τσαγκαλίδη και Παναγιώτη Στεφανίδη από τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Ρέμβης. Ο ΤΟΕΒ Ρέμβης εξυπηρετεί 10.000 στρέμματα στην καρδιά του κάμπου της Δράμας, ωστόσο αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες στη λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων δικτύων, ενώ έγινε εκτενής διάλογος για τα εμπόδια που θέτει η γραφειοκρατία κα οι παθογένειες του συστήματος εκπόνησης μελετών. 

 

Τα αγροτικά ζητήματα βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννη Κεσκίνογλου, και με τον Διευθυντή, Γιώργο Σωτηρέλη. Ο κ. Κατσιμίγας και τα μέλη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ενημερώθηκαν εκτενώς για τις δραστηριότητες και για τα σχέδια της ΕΑΣ, η οποία λειτουργεί πλέον ως πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση. Ενδιαφέρουσα συζήτηση αναπτύχθηκε γύρω από τη σύσταση ομάδας πατατοπαραγωγών στην περιοχή του Νευροκοπίου, η οποία αριθμεί πλέον 54 μέλη, διαθέτει το δικό της συσκευαστήριο και προωθεί την παραγωγή της σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. 

 

Ο κ. Κατσιμίγας, παρουσιάζοντας τις απόψεις για τους τρόπους βελτίωσης της οικονομικής θέσης των αγροτών, πρότεινε την δημιουργία μονάδας μεταποίησης πατάτας, ώστε το προϊόν να αποκτήσει προστιθέμενη αξία και να αποφέρει αυξημένα εισοδήματα στους ντόπιους παραγωγούς. Ο κ. Κεσκίνογλου συμφώνησε με μια τέτοια προοπτική, ενώ δήλωσε πως αυτό το εγχείρημα βρίσκεται στα σχέδια της οργάνωσης. 

 

Περαιτέρω, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα προβλήματα στην άρδευση, για τις υποδομές που είναι απαραίτητες στην περιοχή της Δράμας και για την ανάγκη ενίσχυσης της τεχνογνωσίας των αγροτών, ενώ ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατέστησε σαφές ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα θα αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητά του, καθότι πρόκειται για έναν βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, 

 

Ο κ. Κατσιμίγας και τα μέλη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν τη Διεύθυνση Δασών Δράμας, στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκονται τα μεγαλύτερα σε έκταση δάση της Περιφέρειάς μας. Με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις δυνατότητες αξιοποίησης των δασών προς όφελος της πατρίδας μας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού στα Θερμιά Παρανεστίου και οικοτουρισμού στην ευρύτερη ορεινή περιοχή.

 

Η περιοδεία του Υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜΘ στη Δράμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ, όπου τον υποδέχτηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Χριστόφορος Σεβαστίδης. Ο κ. Κατσιμίγας είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την πάγια άποψή του ότι οι βιομηχανίες που θα επιβιώσουν στη σύγχρονη εποχή, θα είναι οι καινοτόμες και έξυπνης τεχνολογίας βιομηχανίες και εκείνες που ανήκουν στον αγροτοδιατροφικό κλάδο. Επίσης, ενημερώθηκε εκτενώς από τον κ. Σεβαστίδη για τη λειτουργία της ΝΕΟΓΑΛ, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και της επιλεξιμότητας των προγραμμάτων, θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια επέκτασης και περαιτέρω ανάπτυξης της επιχείρησης.