Πρωτοσέλιδα

 

 

 

 

 

Για την κοινή συλλογική προσπάθεια της προοδευτικής συμμαχίας που έχει συγκροτηθεί από δυνάμεις της κεντροαριστεράς με στόχο να σταθεί απέναντι στην ακροδεξιά και την φιλελεύθερη πολιτική στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών μίλησαν το βράδυ της Δευτέρας 15 Απριλίου στη διάρκεια της πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στο ξενοδοχείο Galaxyο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης κι ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Δανέλλης.

 

 

Ειδικότερα, ο Σκουρλέτης στην εισήγησή του τόνισε ότι η «Νέα Δημοκρατία και η δεξιά παράταξη εκείνο που προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα είναι να σβήσουν από τη μνήμη των Ελλήνων αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και την κοινωνική χρεοκοπία. Ο εχθρός τους όμως είναι η μνήμη του ελληνικού λαού που θυμάμαι πολύ καλά».

 

 

Αναφέρθηκε στις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια που στόχο είχαν, όπως είπε, να μειώσουν την κοινωνική αδικία, να ανακουφίσουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να στηρίξουν τους οικονομικά ασθενέστερους και αδύναμους. Επίσης, τόνισε πως η κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική που απομάκρυνε τη χώρα από τα μνημόνια και τη φτώχεια όταν μέσα στη Νέα Δημοκρατία κανείς δεν πίστευε ότι θα διασφαλιστεί και θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τέλος ζήτησε η ψήφος των πολιτών να μην είναι μια χαλαρή ψήφος αλλά βαθιά πολιτική ψήφος. 

 

 

 

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε πως αποτελεί εθνική συλλογική ευθύνη η κοινή προσπάθεια όλων των προοδευτικών δυνάμεων να μην υποδηλωθούν στη δεξιά σημειώνοντας πως τα προοδευτικά ρεύματα είναι αντιμέτωπα με μια νέα πολιτική πραγματικότητα που θα έχει όμως μεγάλη διάρκεια.

 

 

Άσκησε σκληρή κριτική τόσο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και κατά της Φώφης Γεννηματά λέγοντας ότι και οι δυο έχουν ξεστομίσει αδιανόητα ψέματα, σερνόμενοι και οι δυο πίσω από τον εθνολαϊκισμό,. 

 

 

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι η Ελλάδα το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπέγραψε συναινούσε στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Καταθέτοντας όπως είπε την προσωπική του άποψη είπε πως «αυτοί που ζημιώνουν με το χειρότερο τρόπο τα εθνικά δίκαια και πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα είναι αυτοί που λένε όχι στη συμφωνία των Πρεσπών».

 

Τέλος είπε πως «μετά το τέλος του προεκλογικού αγώνα και την παρουσίαση όλων των επιχειρημάτων η ευθύνη μετατίθεται προς το λαό. Ο λαός με την ψήφο του κρίνει ποια θέλει να είναι η πορεία της χώρας στην Ευρώπη. Ο λαός κρίνει αν η πορεία της χώρας θα είναι μια πορεία των πολλών ή αν η Ελλάδα πέσει στα χέρια των λίγων».

 

Αυστηρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία άσκησε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης λέγοντας μεταξύ άλλων πως «σήμερα που το οικονομικό μοντέλο ξεκαθαρίζει είναι επιβεβλημένο να ξεκαθαρίσει και το πολιτικό τοπίο», ενώ επισήμανε ότι οι πολίτες έχουν την ευθύνη να κρίνουν τώρα την πορεία της χώρας τονίζοντας ότι «το μετά στην πολιτική είναι πολύ αργά και κάποιες φόρες χωρίς επιστροφή».