Στα προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Σωτήρης Σωτηριάδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Μαρτίου. Μίλησε και για το συνολικό έργο που πραγματοποιείται από το Κέντρο από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Παιδόπολη δεν δέχεται νέα παιδιά όπως διαδίδεται αφού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια νέα εισδοχή στη δομή. Σημειώνεται ότι στην Παιδόπολη σήμερα μόνο ένα κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά αφού το έργο του Δήμου για την ανακαίνιση των υπολοίπων κτιρίων δεν έχει προχωρήσει. 

 

 

Πρόγραμμα Στέγασης κι Επανένταξης 

Αρχικά ο κ. Σωτηριάδης μίλησε για το πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης που υλοποιεί το ΚΚΠ ΑΜΘ από το 2016. Το πρόγραμμα βοηθά πρώην φιλοξενούμενους Παιδουπόλεων που είναι πλέον έχουν ενηλικιωθεί προκειμένου να μπορούν διαμένουν μόνοι σε δικό τους σπίτι, με το κράτος να χρηματοδοτεί το ενοίκιό τους. Επιπλέον βοηθά στο να βρουν εργασία. Όπως εξήγησε ο κ. Σωτηριάδης από τα 13 άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και έχουν δική τους κατοικία τα 10 έχουν και δική τους εργασία. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του προγράμματος στις ανάγκες των ατόμων που φεύγουν από την Παιδόπολη όταν ενηλικιώνονται.

 

 

Πρόσληψη νέων επιστημόνων

Ο κ. Σωτηριάδης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ και αφορά στην πρόσληψη νέων επιστημόνων. Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε το ΚΚΠ ΑΜΘ πρόκειται να δημιουργήσει επτά ομάδες έργου οι οποίες θα αναλάβουν τ διαδικασία της ενημέρωσης και υλοποίησης του προγράμματος αναδοχής και υιοθεσίας. Επιπλέον μια από αυτές τις ομάδες πρόκειται να ασχοληθεί με τη δομή απασχόλησης και θεραπείας ατόμων με αναπηρία που θα δημιουργηθεί μέσα στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης εκεί όπου λειτουργούσε το Ειδικό Σχολείο. 

 

 

Δεν έχουν ανασταλεί οι νέες εισδοχές παιδιών στην Παιδόπολη 

Απατώντας στα όσα καταλογίζονται στη διοίκηση του ΚΚΠ ΑΜΘ από το Σύλλογο Φίλων Παιδόπολης σχετικά με το ότι η δομή έχει σταματήσει να δέχεται παιδιά ο κ. Σωτηριάδης εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

«Η αναστολή εισδοχών αποφασίστηκε στις 28 Μαΐου 2015 έως την ολοκλήρωση του περίφημου έργου συντήρησης των εγκαταστάσεων της Παιδόπολης. Εδώ κι 1,5 έτος υπάρχει ένα και μόνο διαθέσιμο κτίριο για τη φιλοξενία των παιδιών. Το έργο σταμάτησε και προσπαθούμε να βρούμε λύση ώστε να ξεπαγώσει. Από τότε που το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την αναστολή εισδοχών έχουν γίνει 15, άρα επί της ουσίας η απόφαση δεν τηρήθηκε. Η πιο πρόσφατη έγινε πριν από μία εβδομάδα.

Το κτήριο που βρίσκεται στη διάθεσή μας διαθέτει 14 κρεβάτια, κάποια εκ των οποίων τα διατηρούμε πάντα ελεύθερα, για ενδεχόμενη επάνοδο στην Παιδόπολη των παιδιών που διαμένουν σε ανάδοχες οικογένειες. Σήμερα φιλοξενούμε οκτώ παιδιά», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Σωτηριάδης. 

 

 

«Δεν θα παίξω πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών»

Λίγο πριν κλείσει τη συνέντευξη ο κ. Σωτηριάδης αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό θέμα θέλοντας όπως φάνηκε να στείλει ένα μήνυμα σε συγκεκριμένο αποδέκτη. Δεν θα παίξω είπε πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες ούτε θα παρακαλέσω κάποιον υπουργό για να παραμείνω στη θέση μου, ούτε θα βάλω τα παιδιά να στείλουν γράμμα για να παρακαλέσω, είπε και τόνισε πως θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τη στιγμή της αντικατάστασής του. 

Κ.Γ.