Πρωτοσέλιδα

 

 

 

 

Στο έργο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος Καβάλας αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου ο πρώην δήμαρχος και σημερινός δημοτικός σύμβουλος Κωστής Σιμιτσής.

 

Επρόκειτο για την τελευταία συνέντευξη που έδωσε από αυτή τη θέση καθώς όπως είναι ήδη γνωστό προχωρά στο επόμενο στάδιο της πολιτικής του σταδιοδρομίας αυτό της διεκδίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως υποψήφιος περιφερειάρχης. Όπως είπε ο απολογισμός αυτός γίνεται και «τιμής ένεκεν» προς τους συνεργάτες του τους οποίους και ευχαρίστησε. Ο κ. Σιμιτσής ασκώντας κριτική στο έργο της σημερινής διοίκησης λίγο πριν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τόνισε πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της διοίκησης Τσανάκα είναι η έλλειψη σχεδιασμού γεγονός που όπως είπε θα κριθεί από τον κόσμο στις εκλογές του Μαΐου. 

 

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη 

Από το 2005 μέχρι σήμερα, 13 συναπτά έτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε από την πλευρά της διοίκησης είτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ποτέ δεν προσπάθησα να λογοκρίνω, να φιμώσω, να διώξω και να μηνύσω τους δημοσιογράφους. Η ελευθερία της έκφρασης ήταν για μένα ιερή. Όταν κατέβηκα στον στίβο της πολιτικής, από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκα το ενδεχόμενο της σκληρής κριτικής, ακόμη κι εκείνης που υπερβαίνει τα ακραία όρια και γίνεται άδικη. Πιστεύω πως ο κόσμος έχει κρίση και αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Όταν συμβαίνει.

 

Το καλοκαίρι του 2010 κάναμε τον απολογισμό των τεσσάρων ετών της δημαρχίας μου. Συνοψίστηκε σε ένα τεύχος, που παρουσιάστηκε δημόσια και διανεμήθηκε στους δημότες. Μπορεί κανείς να δει τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τα έργα μας για να κάνουμε την Καβάλα καλύτερη πόλη, όπως ήταν τότε το όνομα του συνδυασμού μας. Το τεύχος αυτό αποτέθηκε στα αρχεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αλλά υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή και είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.simitsis.blogspot.com

 

Οι συνθήκες αμέσως μετά άλλαξαν δραματικά. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 60%. Εκεί που παίρναμε 100€, μας έδιναν πια μονάχα 40€. Με τους συνεργάτες μου αποφασίσαμε να κόψουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε τις δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Κάθε ευρώ που παίρναμε από τους δημότες μας ή από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πήγαινε σε έργα, σε μελέτες, σε δράσεις. Χωρίς εντυπωσιασμούς, χωρίς σπατάλες.

 

Τι είπε για τις εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας 

Θα θυμίσω εδώ ότι οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις την περίοδο εκείνη κόστιζαν στον Δήμο Καβάλας 25.000€. Το ίδιο κόστιζε το airshow. Και κάποιοι μας κατέκριναν αυστηρά για τα έξοδα αυτά. Ανάμεσά τους αρκετοί από εσάς. Τις ίδιες ακριβώς εκδηλώσεις διοργανώνει σήμερα η κ. Τσανάκα σπαταλώντας 120.000€ για τα Χριστούγεννα και 260.000€ για το airshow. Ένα από τα θύματα των αιματηρών οικονομιών μας ήταν και ο απολογισμός της τετραετίας 2011-2014. Πιθανό να ζημιωθήκαμε πολιτικά από αυτή την έλλειψη. Δεν μετανιώνω όμως. Ο πολίτης έχει κι αυτός τη δική του υποχρέωση να ενημερώνεται από όλες τις πηγές, να διασταυρώνει τις ειδήσεις, να μην αρκείται σε μονομερείς πληροφορίες.

 

Απολογισμός έργου και κριτική για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου

Σήμερα, στο τέλος αυτής της διαδρομής μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφείλω στους συμπολίτες μου να παρουσιάσω έναν συνοπτικό απολογισμό έργων, μελετών και σχεδιασμών της περιόδου αυτής. Ο απολογισμός αυτός όμως γίνεται και «τιμής ένεκεν» προς τους συνεργάτες μου. Σε δύσκολες και σκοτεινές εποχές ευτύχησα να έχω συνεργάτες που δούλεψαν με αφοσίωση και αυταπάρνηση. Με φαντασία και ανοιχτό πνεύμα. 

Δεν θα αναφέρω βέβαια τα έργα ένα προς ένα. Θα επαναλάβω κάποιους αριθμούς, που είχε καταγράψει ο Λεωνίδας Παππάς στην αντιπαράθεση που είχε με έναν αντιδήμαρχο πριν από λίγους μήνες. ΜΟΝΟ στο ΕΣΠΑεντάξαμε 47 έργα, δράσεις και μελέτες, καθώς και πάνω από 15 ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα περισσότερα είχαν τελειώσει μέχρι το τέλος του 2014. Μερικά ολοκληρώθηκαν αργότερα με το ζόρι ή απλώς συνεχίζουν με βραδείς ρυθμούς. Άλλα τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι εξαιτίας της ανικανότητας της σημερινής διοίκησης. Επιπλέον, εμείς ολοκληρώσαμε δεκάδες παρεμβάσεις στις γειτονιές και τα χωριά μας, βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων και λύνοντας χρόνια προβλήματα. Και εκπονήσαμε σοβαρά σχέδια για το μέλλον της πόλης. Αν με ρωτούσατε ποιο θεωρώ πως είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της διοίκησης της κ. Τσανάκα θα σας έλεγα πως είναι η έλλειψη προοπτικής, η απουσία σχεδιασμού και έμπνευσης, το γεγονός ότι άφησε στη μέση τον συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου μας. Αδιαφορεί για τα μεγάλα και ταυτόχρονα ξεχνά την καθημερινότητα των πολιτών.Εν πάση περιπτώσει, από εδώ και πέρα άλλοι θα μιλούν για τη δήμαρχο και θα την κρίνουν, με τελικό επιστέγασμα τη λαϊκή ετυμηγορία τον Μάιο που μας έρχεται. 

 

Τα κεφάλαια στα οποία διαρθρώνεται τυπικά το έργο μας είναι:
 

  1. Παιδικοί Σταθμοί
  2. Σχολεία
  3.  Άλλες Κοινωνικές Δομές
  4. Περιβάλλον - Πολεοδομικός Σχεδιασμός
  1.  Απορρίμματα – Ανακύκλωση
  2. Αναπλάσεις
  3. Οδοποιία 
  4. Πολιτισμός
  5. Πηλοθεραπευτήριο 
  6. Ύδρευση - Αποχέτευση

Από το σύνολο των κεφαλαίων αυτών σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ενδεικτικά αυτό που αφορά την Κοινωνική μας Πολιτική 2011-2014 εντάσσοντας σε αυτό και την κτιριακή μας πολιτική για τα σχολεία. Προφανώς, ως ένα βαθμό, αυτό ανταποκρίνεται και στην ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε την εποχή της κρίσης. Αποτελεί όμως και τη δική μας ελπίδα για το μέλλον αυτού του τόπου. Της Καβάλας. Της Ελλάδας. Ένας καλός παιδικός σταθμός, ένα καλό σχολείο διαμορφώνουν έναν καλό αυριανό πολίτη. Αυτόν που θα φτιάξει μια καλύτερη πατρίδα.