Την Κυριακή 15/3/2015 στην αίθουσα της Ιατρικής Εταιρείας στον Αμυγδαλεώνα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Τα φυτοφάρμακα στη ζωή μας και στο περιβάλλον». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Αγροτών Καβάλας με τη συνεργασία του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν, πέρα από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου κ. Θέμη Καλπακίδη, ο Πρόεδρος του παρ/τος του ΓΕΩΤΕΕ Α.Μ. κ. Ζαφ. Μυστακίδης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Ξενοφών Κροκίδης. Επισημάνθηκε από όλους η σημασία της χρήσης των φυτοφαρμάκων στην παραγωγή των γεωργικών προϊόντων αλλά και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη χρήση τους από τους αγρότες. Τονίστηκε επίσης ότι πλέον πολλά από τα γεωργικά μας προϊόντα είναι ενταγμένα σε συστήματα πιστοποίησης ολοκληρωμένης παραγωγής και γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στη διαδικασία παραγωγής τους και αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, φτάνοντας έτσι στον τελικό καταναλωτή ποιοτικά και ασφαλή.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δημ. Τσανάκα, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θ. Μαρκόπουλος, ο αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα και κοινοτήτων κ. Ηλ. Καλανταρίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Καβάλας κ. Κ. Σιμιτσής, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας κ. Ευθυμίαδης και δύο βουλευτές του νομού μας οι κ.κ. Αλ. Τσανάκα και Ηλ. Ιωαννίδης.

Με τη σειρά τους οι ομιλητές στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν αναλυτικότερα στο θέμα και συγκεκριμένα ο κ. Ζήσης Βρύζας, γεωπόνος, επίκουρος καθηγητής στο ΔΠΘ αναφέρθηκε στο ιστορικό της χρήσης των φυτοφαρμάκων καθώς επίσης και στα οφέλη και τις επιδράσεις τους στη ζωή και στο περιβάλλον.

Η κ. Αλ. Κουκουλιάτα, γιατρός, παθαλογοανατόμος, προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στην ομιλία της αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία του αγροτικού πληθυσμού και στην πρόληψη.

Η αίθουσα κατακλύστηκε από αγρότες της περιοχής και μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν από τους εισηγητές.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο σύμβουλος του Συλλόγου Αγροτών κ. Λάζαρος Βασιλειάδης, καθηγητής στο ΔΠΘ και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας.

Τέλος, στα πλαίσια της ημερίδας ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ κ. Ζαφ. Μυστακίδης αναφέρθηκε και στη νομοθεσία που ισχύει από το τέλος του 2015, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν στη χρήση των φυτοφαρμάκων καθώς και στην πρόταση που κατέθεσε το παράρτημα στο δήμο Παγγαίου και Νέστου για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος απομάκρυνσης των κενών συσκευασίας φυτοφαρμάκων. Την ίδια πρόταση δεσμεύτηκε να καταθέσει και στο δήμο Καβάλας.

 

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

του ΓΕΩΤΕ.Ε.

Ανατολικής Μακεδονίας

Ζαφείρης Μυστακίδης