Για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υπολείμματα της λιπασματοβιομηχανίας που σήμερα σχηματίζουν βουνά έξω από το εργοστάσιο μίλησε στη συνέχεια ο καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γεώργιος Συλαίος στην ομιλία του με θέμα, «Φωσφογύψος: Το πρόβλημα, οι επιπτώσεις και οι διαθέσιμες λύσεις περιβαλλοντικής μηχανικής».

 

Αναφορικά με τη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής στη Νέα Καρβάλη ο κ. Συλαίος εξήγησε πως αυτή δεν επηρεάζεται από τη φωσφόγυψο που συρρέει προς τη θάλασσα εξαιτίας των ρευμάτων που μεταφέρουν και εγκλωβίζουν τη ρύπανση στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας Φίλιππος Β’. 

 

Αναλύοντας τους τρόπους ανακύκλωσης της φωσφόγυψου τόνισε πως πρόκειται για ένα υλικό που θα μπορούσε αντί να αποθηκεύεται σε τεράστιες ποσότητες έξω από το εργοστάσιο να ξαναχρησιμοποιηθεί και να αποφέρει κέρδη στην τοπική κοινωνία αλλά και στην ίδια τη βιομηχανία. 

 

Ο κ. Συλαίος εξήγησε πως το υλικό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό των γεωργικών εκτάσεων που βρίσκονται κοντά σε θαλάσσιες περιοχές κι έχουν υποστεί υφαλμύρωση, για την αποκατάσταση λατομικών εκτάσεων, για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε έργα όπως η Εγνατία Οδός ή σιδηροδρομική Εγνατία που πρόκειται να αρχίσει να κατασκευάζεται. 

 

Επιπλέον η φωσφόγυψος, είπε ο κ. Συλαίος είναι χρήσιμη για τον περιορισμό των κατολισθήσεων αποφεύγοντας τις δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν. 

 

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Συλαίου στο οποίο αναφέρεται στους τρόπους τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φωσφόγυψος και να απομακρυνθεί από το χώρο της βιομηχανίας