Πρωτοσέλιδα

 

 

 

 

 

Να ανοίξει ο διάλογος για τη διερεύνηση των επιπτώσεων από τη λειτουργία των χημικών βιομηχανιών στη Νέα Καρβάλη επιθυμούν φορείς και κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία των ίδιων και των συμπολιτών τους έπειτα από τα πολλαπλά κρούσματα καρκίνων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. 

 

 

γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

 

Χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτά τα κρούσματα, που έχουν γίνει αιτία να χάσουν φίλους και συγγενείς τους, σχετίζονται με τη λειτουργία των βιομηχανιών το βράδυ του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου στο Πολύκεντρο της Νέας Καρβάλης η επιτροπή ενεργών πολιτών «Περιβάλλον SOS», διοργάνωσε εκδήλωση – ημερίδα, με θέμα «Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ανατολικά της Καβάλας - Οι ενεργοί πολίτες παρεμβαίνουν», ζητώντας ενημέρωση από την πολιτεία και τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων για το αν και κατά πόσο τηρούνται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ως προς την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Παράλληλα προανήγγειλαν επιδημιολογική μελέτη προκειμένου να δοθούν απαντήσεις.

 

 

Ένταση και παρ’ ολίγον χειροδικίες στην ομιλία του Λάζαρου Βασιλειάδη 

 

Η λειτουργία των βιομηχανιών στην Νέα Καρβάλη είναι ένα θέμα που εδώ και χρόνια διχάζει τους κατοίκους της περιοχής. Αν και όλοι συμφωνούν ότι δίνουν μια οικονομική ανάσα με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως οι επιπτώσεις που δημιουργούν στην υγεία και στο περιβάλλον είναι μακροχρόνιες και θα φανούν στο μέλλον με δυσάρεστες συνέπειες. Επιπλέον το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα εγκεκριμένο σχέδιο καθώς και η κατάλληλη ενημέρωση του πληθυσμού σε περίπτωση ατυχήματος δίνει την αφορμή στους κατοίκους της Νέας Καρβάλης να ανησυχούν ακόμη περισσότερο καθώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πως να προστατευθούν. Αυτή είναι η άποψη που διατύπωσε ο ομιλητής της εκδήλωσης Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Λάζαρος Βασιλειάδηςο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή «Περιβάλλον SOS». Όπως κατήγγειλε ο κ. Βασιλειάδης, η πρώην Νομαρχία Καβάλας τον είχε ορίσει ως εμπειρογνώμονα ενός σχεδίου προστασίας του πληθυσμού το οποίο έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο από πριν από περίπου 10 χρόνια, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τίποτα ο ίδιος είτε για την ύπαρξη του σχεδίου, είτε ότι έχει οριστεί ως εμπειρογνώμονας. 

Η τοποθέτηση του κ. Βασιλειάδη σχετικά με τις παραλήψεις που υπάρχουν, όπως είπε, στη λειτουργία των βιομηχανιών στη Νέα Καρβάλη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση εργαζομένων στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων οι οποίοι παρακολουθούσαν εκείνη την ώρα την εκδήλωση. Η ομιλία του Λάζαρου Βασιλειάδη διακόπηκε καθώς από το συντονιστή της ημερίδας Ηλία Ιωαννίδη ζητήθηκε να αποφασίσει ο κόσμος που είχε πάει για να ενημερωθεί από τους ειδικούς επιστήμονες για το αν θα απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ για να συνεχιστεί η εκδήλωση. Ο κόσμος άρχισε τότε να φωνάζει να βγουν έξω οι εργαζόμενοι που δημιουργούσαν το πρόβλημα. Η κατάσταση οξύνθηκε όταν εκείνοι αρνήθηκαν να βγουν από την αίθουσα με αποτέλεσμα να έρθουν στα χέρια με κάποιους από τον κόσμο που επιθυμούσε να συνεχιστεί η εκδήλωση και να μη διακοπεί λόγω των διαμαρτυριών των εργαζόμενων στη ΒΦΛ. 

 

Τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν όταν προς στιγμήν οι εργαζόμενοι βγήκαν έξω και επέστρεψαν αφήνοντας τους ομιλητές να συνεχίσουν χωρίς να ξαναδιακόψουν τη ροή της εκδήλωσης. 

 

Δείτε το βίντεο