Η μεταμνημονιακή εποχή, οι αυξημένες προκλήσεις για την κυβέρνηση, η σημασία των ευρωεκλογών, η θωράκιση του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας και η μάχη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό ήταν τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εκδήλωση της Ν.Ε. Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη στη μεταμνημονιακή εποχή».

 

Η μεταμνημονιακή εποχή, οι ευρωεκλογές, η σημασία της θωράκισης του κράτους απέναντι στη διαπλοκή η θωράκιση του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας και η μάχη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εκδήλωση της Ν.Ε. Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη στη μεταμνημονιακή εποχή» το βράδυ της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Γαλαξίας. 

 

 

Αναφορικά με τη διαπλοκή είπε πως «…υπήρχε ένα πελατειακό σύστημα όχι μόνο στα μεγάλα, αλλά και στα μικρά θέματα. Πλην της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν μπορούσε να «παίξει μπάλα», καθώς επρόκειτο για ένα κλειστό σύστημα. «Γι’ αυτό μισούσαν τα κινήματα, γι’ αυτό μας έβαλαν νάρκες το 2014, γι’ αυτό δεν ήθελαν να έρθει κάποια άλλη κυβέρνηση» σημείωσε.

 

 

Οι καλές κουβέντες για τους υπουργούς της κυβέρνησης 

 

 

O υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε σε τέσσερα υπουργεία τα οποία συνέβαλαν στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και στη θεσμική προστασία έναντι νέων σκανδάλων. Αναφέρθηκε στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο με μία σειρά μέτρων (κατάργηση επιτροπής φαρμάκων, συμφωνία της Βαλέτας, πρόσβαση ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας) αναβάθμισε την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και (πέραν της αποκάλυψης των σκανδάλων) έφτιαξε ένα σύστημα μέσα στο οποίο δεν μπορεί να αναπτυχθεί η διαπλοκή.

 

 

Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τον καθορισμού του αιγιαλού, τη χρήση γης δημιουργήθηκε ένα μείγμα ισονομίας και ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας το οποίο άλλαξε την κατεύθυνση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ανέτρεψε την αναλογία 80%-20% για τα μεγάλα έργα υπέρ των μικρότερων, αποκατέστησε την αξιοπιστία του και έβαλε αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης. Τέλος, σημείωσε τη σημασία της κοινωνικής πολιτικής και τόνισε ότι η Θεανώ Φωτίου «έχυσε αίμα απέναντι στους θεσμούς» ώστε να μην περιοριστεί η επιδοματική πολιτική στο ΚΕΑ.

 

 

 

Το στοίχημα της επόμενης περιόδου

 

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τα διακυβεύματα της επόμενης περιόδου, ενόψει μάλιστα των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών, είναι:

 

α) Η ποιότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας

 

β) Η σημασία του κοινωνικού κράτους

 

γ) Ποια είναι η ποσότητα και η ποιότητα της ανάπτυξης

 

 

δ) Πώς θα δοθεί η μάχη για να σταματήσει η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

 

 

Αναφέρθηκε στον τρόπο που θέλουν να διοικούνται οι πολίτες αλλά και τους τρόπους παρέμβασης τους στη διοίκηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι ώρα να αναρωτηθούμε τι κράτος θέλουμε, πόσο διαφάνεια θέλουμε, ποιοι θέλουμε να μας διοικούν».

 

 

Σημείωσε τη σημασία της δημιουργίας ενός κοινωνικού κράτους που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν υπήρξε ποτέ. «Το κοινωνικό μοντέλο και πριν τα μνημόνια, επέτρεπε την παιδική φτώχεια να φτάνει σε ποσοστό 23%» και πρόσθεσε ότι το κοινωνικό ζήτημα παραμένει στο επίκεντρο. Άσκησε μάλιστα κριτική στο κ. Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε την κοινωνική ανισότητα «σταγονίδια» και υπογράμμισε «αν αυτό πραγματικά πιστεύει τότε δεν έχει καταλάβει τίποτα».

Είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε μια ολοκληρωμένη και σοβαρή κοινωνική πολιτική. Τόνισε επίσης ότι ελεγκτές του ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν συνολικά 1.600 αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις τράπεζες προκειμένου να ελέγξουν αν τηρούνται όσα ορίζει η νομοθεσία για τους εργαζόμενους και αναρωτήθηκε «θα έπραττε το ίδιο η Νέα Δημοκρατία αν ήταν κυβέρνηση;”.

 

 

Μιλώντας για το χρέος σημείωσε ότι «είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του “μαξιλαριού”, έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ό,τι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία για τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό μας δίνει το περιθώριο να έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το τι πραγματικά θέλουμε για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα χρόνια να πάνε χαμένα».

 

 

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία που έχει, ενόψει των ευρωεκλογών, η συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με ανθρώπους «που συμμερίζονται τη δική μας αγωνία» κάνοντας λόγο για ένα σχήμα Κόκκινο-Κόκκινο-Πράσινο (Αριστερά-Σοσιαλδημοκρατία-Πράσινοι).

 

Με τη ΝΔ θα πάρουμε πίσω τον Πρίγιοβιτς

 

Στηλίτευσε, με το γνωστό του χιούμορ, τον οικονομικό σχεδιασμό της ΝΔ, αποδομώντας τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εύρεση 2 δισ. ευρώ μόνο από τη μείωση του επιπλέον μισθολογικού κόστους από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργού, αν ο κ. Μητσοτάκης κόψει συντάξεις, επιδόματα, κίνητρα, αυξήσεις από το ενιαίο μισθολόγιο, θα του μείνουν και 26 εκ. μέχρι τα 2 δισ. “οπότε μ’ αυτά” σημείωσε «θα μπορέσουμε οι ΠΑΟΚτσήδες να πάρουμε πίσω τον Πρίγιοβιτς!» δεχόμενος το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

 

 

Η Μακεδονία να κοιτάξει προς τα βόρεια

 

Σε ό,τι φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι η αστάθεια στη βαλκανική χερσόνησο προκαλεί φόβους και οι φόβοι πολέμους, τόνισε ότι η Αριστερά δεν ήταν ποτέ της λογικής της επιβολής και κάλεσε όλους  και όλες να προσπαθήσουν «να μπουν στα παπούτσια των άλλων ώστε να πάμε μπροστά». Συμπλήρωσε ότι η Μακεδονία θα πρέπει να σταματήσει να κοιτάει προς την Αθήνα και να ρίξει το βλέμμα της προς τα βόρεια για να εκμεταλλευτεί την προνομιακή της θέση, αναπτύσσοντας σχέσεις συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και τις άλλες Βαλκανικές χώρες.

 

 

«Η ΝΔ έπαιξε με το φασισμό και το ρατσισμό» είπε και κάλεσε σε ένα μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά, τονίζοντας ότι οι φετινές ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης. «Πρέπει να παλέψουμε σε όλα τα μέτωπα για τους πολλούς, για κάτι καλύτερο» είπε κλείνοντας την ομιλία τους.

 

 

Το παρών στην ομιλία έδωσαν μεταξύ άλλων οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας, Άρης Βέρρος και Θόδωρος Μουριάδης ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας καθώς και πλήθος κόσμου.