Την απαγόρευση κάθε πολιτικής εκδήλωσης σε χώρους του Δήμου Καβάλας και των νομικών του προσώπων αποφάσισε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η απόφαση της δημάρχου ελήφθη την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 και αφού είχε προηγηθεί αίτημα του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού «Κόκκινο 102,8» για τη διοργάνωση εκδήλωσης. Για την ιστορία, η εκδήλωση έχει θέμα “Σύγχρονες συνταγματικές προκλήσεις προς μία προοδευτική αναθεώρηση” και θα πραγματοποιηθεί τελικά σε άλλο χώρο.

 

Το θέμα έδωσε στη δημοσιότητα ο ραδιοφωνικός σταθμός κάνοντας λόγο για «προεκλογική εξορία» τόσο στον ίδιο τον σταθμό όσο και σε κόμματα και παρατάξεις και για «ιδιοκτησιακής λογικής απόφαση». 

 

Η επίμαχη απόφαση δημάρχου φέρει τον αριθμό 6448/20-2-2019 και σύμφωνα με αυτήν «λόγω της εγγύτητας της διεξαγωγής των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών το Μάιο του 2019 δεν διατίθεται πλέον από 1 Μαρτίου 2019 κανένας Δημοτικός χώρος για τη διενέργεια προεκλογικών ή εκδηλώσεων πολιτικού ενδιαφέροντος». 

 

Από την απόφαση, για την οποία δεν έγινε καμία σχετική ανακοίνωση από τον Δήμο μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου, αποκλείονται όλοι οι δημοτικοί χώροι, χωρίς να διευκρινίζεται αν σε αυτήν τη απαγόρευση περιλαμβάνονται και οι ανοιχτοί (πλατείες κλπ), πέραν των κλειστών χώρων. Σημειώνεται ότι στην ευθύνη του Δήμου ανήκουν μεταξύ άλλων, η αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το Δημοτικό Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου (πρώην Παλλάς) και το κινηματοθέατρο Όσκαρ, η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου κ.α.

 

Για τη δε παραχώρηση των χώρων, ο Δήμος εισπράττει ένα αντίτιμο για τη συντήρηση των χώρων. Με την απόφαση της δημάρχου, ο Δήμος στερείται σημαντικών εσόδων σε μια περίοδο που αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις στην πόλη, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών καθώς και των Ευρωεκλογών. Αν μάλιστα ισχύσει η ίδια λογική και ληφθεί αντίστοιχη απόφαση και για το Αμφιθέατρο της πρώην Νομαρχίας "Γιώργος Παυλίδης" (ανήκει στην ευθύνη της Περιφέρειας ΑΜΘ) τότε οι κλειστοί χώροι για πολιτικές εκδηλώσεις σχεδόν "εξαφανίζονται".