Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίας Αμπατζή φιλοξενείται στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» σχετικά με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που δραστηριοποιούνται στην βορειοανατολική Ελλάδα. 

 

Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηλιοδώρα» (φωτογραφία) η οποία δραστηριοποιείται από το 2015 στη Δράμα και παρασκευάζει ζυμαρικά και χειροποίητα φυτικά καλλυντικά. Έξι γυναίκες βρήκαν διέξοδο στην ανεργία μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας και με δύο ξεχωριστές γραμμές παραγωγής φτιάχνουν από τη μία παραδοσιακά ζυμαρικά όπως χυλοπίτες, τραχανάδες, κους κους κ.α. και από την άλλη φυτικά καλλυντικά όπως κρέμες προσώπου, χεριών, σώματος, κεραλοιφές, φυτικά έλαια κ.α.

 

Χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες για τα προϊόντα τους, χωρίς καθόλου συντηρητικά, χημικά, χρωστικές ή αλλεργιογόνα αναπτύσσοντας σχέσεις αλληλεγγύης με τους τοπικούς παραγωγούς ενώ βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την ποιότητα. Γι΄αυτό και τα ζυμαρικά τους ελέγχονται από χημείο στην Καβάλα. 

 

Αναφέρεται και η περίπτωση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μυρωδάτο» στο νομό Ξάνθης. Την σύστησαν άνθρωποι που καλλιεργούν φιστίκι, σουσάμι, αμύγδαλο, ηλιόσπορο κ.α. χωρίς φάρμακα και λιπάσματα, με όλο το στάδιο καλλιέργειας να γίνεται χειρωνακτικά. Παράγουν ταχίνι, φυστικοβούτυρο, πάστες αμυγδάλου ή φουντουκιού αλλά και ηλιόσπορου ή κολοκυθόσπορου και στα σχέδιά τους είναι και η παραγωγή μαρμελάδων από ντόπια φρούτα. Μάλιστα οι πάστες με την επωνυμία «Μυρωδάτες» πωλούνται πλέον πανελλαδικά.

 

Δείτε το ρεπορτάζ ΕΔΩ