γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Μπορεί το νέο σλόγκαν της ΝΔ να είναι "ΙΔΕΕΣ, ΟΧΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ" όπως δείχνει η φωτογραφία επάνω αλλά ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας (με τις ευλογίες Κυριάκου) Μακάριος Λαζαρίδης, μάλλον ζήλεψε τη "δόξα" από ένα παλιό τηλεοπτικό σποτάκι της ΝΔ. Αυτό θυμίζει η τελευταία ανακοίνωσή του που επαναλαμβάνει την υπόσχεση για «δουλειές, δουλειές, δουλειές». 

 

Το σλόγκαν δεν είναι μόνο παλιό… είναι και αποτυχημένο γιατί δημιούργησε και ανάποδους συνειρμούς. Η ΝΔ είχε αποφασίσει να ακολουθήσει τότε τη συμβουλή των επικοινωνιολόγων της εποχής που επέμεναν ότι η λέξη «εργασία» ή «απασχόληση» δεν θα περάσει το μήνυμα της προεκλογικής υπόσχεσης τόσο καθαρά όσο η λέξη «δουλειές». 

 

Μόνο που «δουλειές» δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας αλλά και… οι μπίζνες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. 

 

Στο βίντεο που ακολουθεί εμφανίζεται ο τότε υποψήφιος πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης μαζί με στελέχη της ΝΔ, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιώργος Σουφλιάς, να επαναλαμβάνουν όλοι μαζί την υπόσχεση για «δουλειές, δουλειές, καλές δουλειές, νέες δουλειές» κλπ. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

 

 

Το παλιακό εκείνο σλόγκαν, από αυτό το cult βίντεο που «μύριζε» 80΄s, επέλεξε τώρα ο Μακάριος Λαζαρίδης, αναπαράγοντας το λεκτικό της καμπάνιας του 1990 (σχεδόν 30 χρόνια μετά) για να σχολιάσει τα στοιχεία της ανεργίας στο Νομό Καβάλας. Όχι τα επίσημα, αυτά που μετράει ο ΟΑΕΔ ή η ΕΛΣΤΑΤ αλλά αυτά που επικαλείται η ΓΣΕΕ. 

 

Ο Μακάριος κάνει αυτό που πολλοί πολιτικοί έχουν κάνει στο παρελθόν, να επιλέγει μια άλλη μέθοδο μέτρησης της ανεργίας από την επίσημη, ή/και στοιχεία που δεν έχουν ποτέ δημοσιοποιηθεί επισήμως, για να σχολιάσει ότι η ανεργία στην Καβάλα είναι πολύ μεγάλη. Αν και δεν συμφωνούν μαζί του τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, του συστήματος Εργάνη και της ΕΛΣΤΑΤ, ο Μακάριος Λαζαρίδης βρήκε τρόπο να πολιτευτεί εξ αποστάσεως υποστηρίζοντας ότι η ανεργία στην Καβάλα φτάνει το 35%. Αναπαράγει δε κατά το ήμισυ κι εντελώς επιλεκτικά στοιχεία από το ρεπορτάζ του KavalaNews.GR που έδειχνε ότι ο νομός Καβάλας έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

 

Ο Μακάριος Λαζαρίδης ζητά μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απολογηθεί για την ανεργία ειδικά της Καβάλας και καταλήγει, υποσχόμενος «δουλειές, δουλειές, δουλειές» όπως έλεγε παλιά ο Κώστας Μητσοτάκης. Προφανώς εννοεί κι αυτό που έλεγε κι εκείνη η καμπάνια: δουλειές στον ιδιωτικό τομέα.

 

Κι αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο Μακάριος Λαζαρίδης κρατά για την ώρα τον τίτλο του «συμβούλου επικοινωνίας προέδρου» της ΝΔ, καταλαβαίνει ότι το σλόγκαν «δουλειές» θα παίξει πολύ στις προσεχείς εκλογές. 

 

 

Η ανακοίνωση Λαζαρίδη: 

 

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με αφορμή τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Καβάλας για την ανεργία στο Νομό, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κόντρα στα παραμύθια της Κυβέρνησης, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας, με την ανεργία στην Καβάλα να φτάνει το 35%. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την εγκατάλειψη της Περιφέρειάς μας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την αδιαφορία της για την ακριτική Ελλάδα και φυσικά την Καβάλα. 

Τώρα πια δεν περιμένουμε τίποτε άλλο από τον κ. Τσίπρα, παρά μόνο να απολογηθεί. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Αυτό θα κάνουμε.

Αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική, η πολιτική των ευκαιριών, όχι η πολιτική των επιδομάτων που απλά κάνουν τους φτωχούς, φτωχότερους».