Σημαντικές επενδύσεις λιμενικών έργων σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί προβλήματα ασφάλειας και ζητήματα αποκατάστασης ζημιών, ύψους περίπου 12.500.000€ εγκρίθηκαν με Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, προς χρηματοδότηση, για το έτος 2018, για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων 

 

 

 

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις που αποφασίστηκαν για το 2018 αφορούν -μεταξύ άλλων- και στα νησιά της ΘάσουΣαμοθράκης, λιμένες αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, και λιμενικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αβδήρων

 

 

 

Το σύνολο του προϋπολογισμού του Π.Δ.Ε. της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ) για το 2018 ανέρχεται περίπου σε 12.500.000€ και απορροφήθηκε εξ’ ολοκλήρου με την επιλογή ενενήντα τεσσάρων (94) νέων και πενήντα εννέα (59) συνεχιζόμενων έργων.

 

 

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά προβλέπεται τόσο υψηλή χρηματοδότηση για έργα επισκευής και συντήρησης στα λιμάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πόροι που εγκρίθηκαν για το 2018 είναι σχεδόν τριπλάσιοι από τους πόρους που δαπανούνταν τα προηγούμενα χρόνια σε ετήσια βάση.

 

 

Η ΓΓΛΛΠΝΕ λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των αναγκών σε λιμενικά έργα για όλα τα λιμάνια της Χώρας και προσβλέποντας στη μέγιστη δυνατή κάλυψη αναγκών, προέβη σε λεπτομερή αξιολόγηση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα εν λόγω έργα. Βασικό κριτήριο επιλογής των προς χρηματοδότηση λιμενικών έργων είναι η κάλυψη επειγουσών αναγκών στους λιμένες της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα αλλά όχι κατ΄ αποκλειστικότητα,  οι εποπτευόμενοι φορείς της ΓΓΛΛΠΝΕ, σε συνδυασμό με την επιβράβευση των φορέων που υλοποίησαν με επιτυχία προτάσεις λιμενικών έργων τα προηγούμενα έτη. Επίσης, λιμενικά έργα που στοχεύουν στην ασφαλή διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων και γενικά στην εύρυθμη λειτουργία των λιμένων, ιεραρχήθηκαν ως πρωτεύουσας αναγκαιότητας.

 

Οι Υπουργοί και συνολικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εξασφάλισαν πρόσθετους  πόρους και ενίσχυσαν τα διαθέσιμα κονδύλια του Π.Δ.Ε. για τα λιμάνια.

 

Σημειώνεται τέλος, ότι το Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καλύπτει μόνο μικρής κλίμακας έργα αποκατάστασης και βελτίωσης λιμενικών εγκαταστάσεων. Γι’ αυτό, από το Υπουργείο ενθαρρύνονται, υποστηρίζονται και είναι σε εξέλιξη σχεδιασμοί και πρωτοβουλίες για την ένταξη λιμενικών έργων μεσαίας και μικρής κλίμακας σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα υπέρ Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και Λιμενικών Ταμείων.