Ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Θεοδωρίδης τίθεται επικεφαλής μιας νέας δημοτικής παράταξης στη Θάσο, η οποία ανακοίνωσε ότι θα κατεβάσει ψηφοδέλτιο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. 

 

Πρόκειται για ένα σχήμα που προέκυψε μετά από μια σχετικά μακρά περίοδο διαβούλευσης ανάμεσα στα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Θάσου και της παράταξης που είχε κατέβει το 2014, υπό το όνομα «Ανθρώπων Έργα» της οποίας μετεξέλιξη θεωρείται η «Δημοτική Ενωτική Θασιακή Κίνηση»

 

Ο επικεφαλής του σχήματος, πρώην πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Δημήτρης Θεοδωρίδης, έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική ανακοίνωση που συνοδεύεται κι από την ιδρυτική διακήρυξη:  

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, σε μια μεγάλη συνέλευση πολιτών της Θάσου και μετά από διεξοδική και ανοιχτή συζήτηση, αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας νέας Δημοτικής Παράταξης τα χαρακτηριστικά της οποίας αναφέρονται στην Ιδρυτική της Διακήρυξη. Ταυτόχρονα, τα μέλη της εξέλεξαν ως επικεφαλής της Παράταξης και υποψήφιο δήμαρχο Θάσου, τον Δημήτριο Θεοδωρίδη, καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης και διευθυντή του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας. 

Ταυτόχρονα, εκλέχτηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Παράταξης Βασίλειος Βασιλειάδης του Κων/νου, ο Ταμίας Προέδρου Δημήτριος, τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας και ορίστηκαν οι Θεματικοί Υπεύθυνοι του Προγράμματος. 

 

Δημοτική Ενωτική Θασιακή Κίνηση

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

Ποιοι είμαστε

Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση είναι μία νέα, δημοκρατική παράταξη, στην οποία συμμετέχουν ενεργοί πολίτες της Θάσου, που έχουν ως στόχο να ορίσουν και να σηματοδοτήσουν μια νέα αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παράλληλα να αποτελέσουν την αφετηρία μιας νέας αρχής και πορείας για το νησί μας. 

Οι θέσεις και η δράση μας αποφασίζονται μέσα από την εσωτερική λειτουργία της παράταξης και τη καθημερινή μας σχέση με τους συνδημότες μας Θασίους που εκπροσωπούμε, στους οποίους και μόνο λογοδοτούμε. Είμαστε ενεργοί πολίτες με κοινωνικές και οικολογικές ευαισθησίες και πολλοί από εμάς με μακρόχρονη και σταθερή παρουσία και δράση σε φορείς, συλλόγους και κινήματα. 

Επιδιώκουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους εκείνους τους συνδημότες μας που δραστηριοποιούνται, είτε μεμονωμένα, είτε συλλογικά για το καλό του τόπου μας. Που  συμφωνούν με τις αρχές μας και είναι διατεθειμένοι με συνέπεια και ανιδιοτέλεια να τις υπηρετήσουν.    Πιστεύουμε ότι μόνο με την κινητοποίηση και συνεργασία ενεργών πολιτών και φορέων μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του Δήμου Θάσου και να επέλθει η πρόοδος και η ευημερία όλων των κατοίκων του νησιού μας. 

 

Το όραμά μας

Οι Δήμοι στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα δεν μπορούν να κυβερνώνται με βάση παρωχημένα πρότυπα διοίκησης, τα οποία επιτρέπουν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που έχουν κοστίσει πολλά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η «ενός ανδρός εξουσία», τα πολιτικά αλισβερίσια, η φιλοσοφία «των δικών μας» και «των άλλων», οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα,  πρέπει να σταματήσουν. 

Μια σύγχρονη αυτοδιοικητική παράταξη οφείλει να ενώνει αντί να διαχωρίζει τους δημότες, να αφυπνίζει αντί να «κοιμίζει» τις συνειδήσεις, να δημιουργεί νέα οράματα, να προσελκύει τη νεολαία στα κοινά αντί να την σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στην αδιαφορία και το περιθώριο, και να προσεγγίζει την άμεση δημοκρατία. 

Η αειφόρος βιώσιμη ανάπτυξη, η διασφάλιση του περιβάλλοντος, η αλληλεγγύη, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα του πρωτογενούς και τουριστικού τομέα, οριοθετούν τη νέα πορεία που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά ο Δήμος μας. 

 

Ο Δήμος μας σήμερα

Η διοίκηση του Δήμου χαρακτηρίζεται πολλές φορές από ένα προσωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης, εντός του οποίου «ευδοκιμούν» η αδιαφάνεια, η έλλειψη δημοκρατικής και συναινετικής λειτουργίας στα θεσμικά όργανα, η απουσία οργάνωσης και προγραμματισμού. 

Ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, όπως της καθαριότητας που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αλλά και οι ανάγκες της νεολαίας, των ηλικιωμένων, των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων  που δεν  αντιμετωπίζονται, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: παντού χρειάζονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις.   Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, σωστός προγραμματισμός και αποτελεσματική διαχείριση.  Χρειάζεται ουσιαστική επικοινωνία δήμου και δημοτών, συμμετοχικότητα στο σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. 

 

Πως βλέπουμε την Αυτοδιοίκηση

Σήμερα η Αυτοδιοίκηση και ειδικά ο πρώτος της βαθμός, ο Δήμος, ως ο κατεξοχήν λαϊκός θεσμός-πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος, πρέπει να είναι διοικητικά ικανός, οικονομικά εύρωστος και πολιτικά δημοκρατικός. 

Για να ανταποκριθεί σ’ αυτό το ρόλο η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης. Μέσα από τον νέο Νόμο και τη θέσπιση της Απλής Αναλογικής, η συνεργασία πλέον γίνεται κανόνας. Και στην περίπτωση των Δήμων η συνεργασία είναι δυνατή ακόμα και με άτομα ή δημοτικές κινήσεις διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών αφετηριών. Γιατί το βασικό πεδίο είναι τα τοπικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων εξαρτάται από την προγραμματική σύγκλιση των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης. 

 

Οι βασικοί μας στόχοι

Η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων και των φορέων του Δήμου. Η αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοτικών Συμβουλίων και η άμεση πληροφόρηση των δημοτών για τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο.

Η χρηστή διοίκηση στο Δήμο με διαφανή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, με πλήρη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και με στόχο την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών στους δημότες. 

Η νέα αντίληψη στα δημοσιονομικά του Δήμου. Η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει από την ορθολογιστική εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας, χωρίς καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη και όπου είναι δυνατόν η μείωσή τους. Μία διοίκηση που οι υπηρεσίες της θα βρίσκονται δίπλα στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Μία διοίκηση που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί τα αναγκαία έργα και τις υποδομές. Μία διοίκηση που σε κάθε δράση της θα λαμβάνει ως πρωταρχική της μέριμνα, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

Θέλουμε ένα Δήμο που θα ενεργοποιεί τις συλλογικές διαθέσεις των κατοίκων-πολιτών, μέσα από οργανωμένες ομάδες εργασίας και Δημοτικές Επιτροπές που θα ερευνούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων, σκοπεύοντας στη βελτίωση και την ποιότητα των συνθηκών της ζωής τους. Που θα εγγυάται τη  διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών και θα προστατεύει τους δημοτικούς και δημόσιους χώρους από την ιδιωτικοποίηση.  Που θα φροντίζει αποτελεσματικά την καθαριότητα του νησιού, τη διαχείριση  των απορριμμάτων, το βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, το φυσικό περιβάλλον, τη διαχείριση του νερού που χάνεται ή δεν πληρώνεται, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τα σχολεία. Που θα δημιουργεί κίνητρα ενεργοποίησης και συμμετοχής της νεολαίας στα κοινά.     

 

Τώρα ήρθε η ώρα να συγκροτηθεί μια νέα ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση πολιτών ικανή να θέσει τα θεμέλια για έναν ισχυρό, σύγχρονο και πρωτοπόρο Δήμο.     

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που αγαπάτε τη Θάσο, για να γυρίσουμε σελίδα και να φτιάξουμε από κοινού ένα σύγχρονο νησί, που δε θα το κατοικούμε απλώς, αλλά θα το ζούμε και θα το χαιρόμαστε. 

Σας καλούμε να σταθούμε, δίπλα-δίπλα, έξω από τοπικιστικές λογικές και πέρα από κομματικές αγκυλώσεις και οριοθετήσεις, για να συνθέσουμε από κοινού το όραμα για το νέο Δήμο. Μέσα από ειλικρινή, γόνιμο και δημοκρατικό διάλογο, για τη συνολική ανάπτυξη του νησιού μας. 

 

Θάσος 8 Δεκεμβρίου 2018  

Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου

Δημήτρης Θεοδωρίδης

 

Δημότες της Θάσου που προσυπογράφουν την Ιδρυτική Διακήρυξη:

Αυγουστίδης Γεώργιος, Βαγενά Όλγα, Βαλσαμίδης Ελευθέριος, Βαλσαμίδης Κων/νος, Βαλσαμίδου Σταματία, Βαμβακά Ζαχαρούλα, Βασιλειάδης Βασίλειος του Αργυρίου, Βασιλειάδης Βασίλειος του Δημοσθένη, Βασίλης Βασιλειάδης του Κων/νου, Βασιλειάδου Αικατερίνη, Βογιατζή Ελένη, Γαμβρέλης Χαράλαμπος, Γερακούδης Σωτήρης του Ιωάννη, Γεωργαλή Παναγιώτα, Γιαννόπουλος Γεώργιος, Δάνογλου Στέλλιος, Δούκα Αικατερίνη, Δημητρέκος Δημήτριος, Ζαγοριανός Δημήτριος, Ευσταθίου Ελένη, Ζυμάρη Βασιλική, Ιατρού Χρυσούλα, Καϊδης Νικόλαος, Κανατσούλης Χαράλαμπος, Καρράς Ιωάννης, Καστρινός Βασίλειος, Κουτλουγιάννης Γεώργιος, Κυριακούδης Ιωάννης, Λαμπίρη Ελισσάβετ του Αντωνίου, Λιόλιος Εμμανουήλ του Κυριάκου, Μανωλάκης Χρήστος, Μανωλόπουλος Αναστάσιος, Μανωλόπουλος Δημήτριος, Μανωλοπούλου Ευστρατία, Μαργιώτης Ιωάννης, Μεθοδίου Κυριακή, Μπραστιανός Δημήτριος, Νικολούδης Νικόλαος, Οικονομίδης Ελευθέριος, Οικονομίδου Ευαγγελία, Οικονομίδη Καλλιόπη, Παπαγεωργίου Ιωάννης του Δημητρίου, Παπαγεωργίου Ιωάννης του Φιλίππου, Παπαγεωργίου Μαριάνα, Παπακυριακού Χαράλαμπος, Παπακωνσταντίνου Δημήτριος, Παπανικολάου Δημήτριος, Παπαφιλίππου Βασίλειος, Παπαφιλίππου Φίλιππος του Αντωνίου, Πατήρας Γεώργιος, Πέτσας Γεώργιος, Πιτσιλάδη-Γιαννοπούλου Φιλίππη, Προέδρου Δημήτριος, Σαρημπαλάς Δημήτριος, Σιαμαντούρας Γεώργιος του Ελευθερίου, Σκληρού Αικατερίνη, Σταματέκος Εμμανουήλ του Δημητρίου, Σταματέκου Αικατερίνη, Σταματιάδης Χρήστος, Στεργίου Σωτηρία, Στάμος Βασίλειος, Τζήρκα Κασσιανή, Τοπούζη Ελισσάβετ, Τσιλογεώργης Νικόλαος, Τσόμπρις Ελένη, Φελούκης Δημήτριος, Χαλκιάς Νικόλαος, Χατζηπαναγιώτου Σωτήρης.