Σήμερα Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος προχώρησε στην βράβευση των μαθητών και των καθηγητών του 3ου Λυκείου Δράμας που συμμετείχαν στην παραγωγή Βίντεο κατά της ενδοσχολικής βίας στο πλαίσιο του μαθήματος “Project” την σχολική 2013-2014.

 

 

Παρουσία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κιουλάνη Σπύρου, των Σχολικών Συμβούλων κα. Βαμβούρη Χριστίνας, κ. Μακράκη Δημήτριου, κα. Παναγιωτίδου Αναστασίας, του Διευθυντή του 3ου Λυκείου κ. Σγουρίδη Ιωάννη, της Καθηγήτριας και Υπεύθυνης του Προγράμματος κα. Γεωργιάδου Αναστασίας, καθηγητών και συγγενών των μαθητών, ο Δήμαρχος Δράμας αναφέρθηκε στα μηνύματα που εκπέμπει το Βίντεο και αναφερόμενος στους προσκεκλημένους είπε: 

“Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, το γνωστό πλέον bullying, είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εκδηλώνεται μεταξύ  μαθητών ή συνομήλικων παιδιών  και εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ορίζεται ως μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται, εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

 

Μπορεί να πάρει τη μορφή λεκτικού εκφοβισμού (π.χ. κοροϊδία), κοινωνικού εκφοβισμού (π.χ απομόνωση από την ομάδα) και σωματικού εκφοβισμού (π.χ. χτυπήματα, σπρωξίματα).

 

Αν και το φαινόμενο αυτό υπήρχε πάντα, στην εποχή μας τείνει να γίνει ιδιαίτερα ανησυχητικό τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας το ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολυσυζητημένα κοινωνικά φαινόμενα.

Πολύ συχνά και ο θύτης του Bullying είναι θύμα κάποιας μορφής βίας ακόμα και στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Παρακολουθώντας το Video,  ένιωσα την ανάγκη και την υποχρέωση να γνωρίσω από κοντά όλους τους εμπλεκόμενους συντελεστές, οι οποίοι στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας (project), δημιούργησαν το Video αυτό με τίτλο «Beat Bulling» και θέμα το σχολικό εκφοβισμό κατά τη σχολική χρονιά 2013 -14

Πραγματικά το μήνυμα που περάσατε με αυτό το Video ήταν τόσο δυνατό που καταφέρατε να συγκινήσετε όλων τον κόσμο, να περάσετε μηνύματα τόσο δυνατά και να ευαισθητοποιήσετε όλη την κοινωνία της Δράμας άλλα και Πανελλαδικά.

Με απλό και κατανοητό τρόπο καταφέρατε να αναδείξετε τα χαρακτηριστικά της μάστιγας του Bullying.

θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια τόσο σε εσάς προσωπικά όσο και στους μαθητές του σχολείου σας για την παραγωγή του Video που επιμεληθήκατε.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητά μας είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς.

Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας και να μην επιτρέπουμε σε άτομα που μας εκφοβίζουν να μας καταβάλλουν.

Η καλύτερη άμυνα απέναντι σε άτομα που ασκούν εκφοβισμό είναι να σου αρέσει ο εαυτός σου, να έχεις αυτοπεποίθηση και να μη μοιάζεις με θύμα.

Τέλος μαζί με την βράβευσή σας θα ήθελα να σας χαρίσω και μία κάμερα τελευταίας τεχνολογίας για να την χρησιμοποιήσετε στα επόμενα Video τα οποία σχεδιάζετε να δημιουργήσετε και από ότι ξέρω το σχολείο σας έχει αρκετές ακόμα παραγωγές video και συμμετέχετε και σε διαγωνισμούς και σε ταινίες μικρού μήκους.

Σας ευχαριστούμε όλοι για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε, συγχαρητήρια.”