Στο Μικτό Ορκωτό - Πενταμελές Εφετείο Θράκης ξαναπαίζεται για ακόμα μία φορά το δράμα του τριπλού φονικού στην Καλλιράχη της Θάσου καθώς και της δολοφονίας Σιδηρόπουλου στην οδό Πρωτόπαπα στην Καβάλα, 4 χρόνια μετά την πρωτόδικη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Δράμας το οποίο τον Ιούνιο του 2014 είχε αθωώσει λόγω αμφιβολιών τον βασικό ύποπτο, γνωστό επιχειρηματία από την Καβάλα.  

 

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε χθες Τρίτη 27 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή στη διάρκειας της οποίας προέκυψαν νέα στοιχεία που έκαναν την πρόεδρο του δικαστηρίου να αναφωνήσει «άνοιξαν οι ουρανοί εδώ σήμερα». Για το λόγο αυτό κλήθηκαν να καταθέσουν - και αν αρνηθούν να προσαχθούν βιαίως - μάρτυρες οι οποίοι θα μιλήσουν για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος από την Καβάλα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο καθώς αναζητείται από την αστυνομία για άλλη υπόθεση που τον βαρύνει με ποινή φυλάκισης και διαφεύγει της σύλληψης. Η δίκη θα διαρκέσει αρκετές ημέρες μέχρι την τελική απόφαση των δικαστών.

 

Η υπόθεση ανοίγει ξανά με απόφαση του Εφετείου Θράκης 

 

Τέσσερα χρόνια μετά την πρωτόδικη απόφαση τού Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Δράμας που αθώωνε λόγω αμφιβολιών τον επιχειρηματία από την Καβάλα για τις εν ψυχρώ δολοφονίες τεσσάρων ανθρώπων, το Εφετείο Θράκης κινείται αυτεπαγγέλτως κατά της συγκεκριμένης απόφασης και ορίζει την εκδίκαση της υπόθεσης από την αρχή. Σύμφωνα με το Εφετείο Θράκης υπήρξαν πολλαπλές ενδείξεις κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της Δράμας που δεν εξετάστηκαν ενδελεχώς. 

 

Κατέθεσαν οι τρεις χήρες και ένας μάρτυρας για την δολοφονία Σιδηρόπουλου 

 

Τα γεγονότα της τραγικής ημέρας που βρέθηκαν τα πτώματα των συζύγων τους στην Καλλιράχη της Θάσου έζησαν ξανά οι χήρες των τριών δολοφονημένων ανδρών, που δε σταμάτησαν εδώ και 17,5 χρόνια να αναζητούν τον δολοφόνο που έκλεισε τα σπίτια τους. Οι τρεις γυναίκες ήταν οι πρώτες που κλήθηκαν να καταθέσουν μπροστά στο προεδρείο και στους ενόρκους. Όπως είπε η πρόεδρος η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί από την αρχή με λεπτομέρειες για να μην υπάρξουν παραλείψεις αλλά και για να ενημερωθούν επαρκώς οι ένορκοι. 

Την πρώτη ημέρα κατέθεσε και ο συνέταιρος και φίλος του δολοφονημένου Γιώργου Σιδηρόπουλου ο οποίος αυτό το διάστημα εκτίει ποινή φυλάκισης για άλλες υποθέσεις και προσήλθε στο δικαστήριο φρουρούμενος. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας αν και αναφερόταν στη δικογραφία στη δίκη της Δράμας και είχε καταθέσει και τότε, τα στοιχεία που έδωσε αυτή τη φορά και για τις τέσσερις δολοφονίες έκαναν την πρόεδρο να αναφωνήσει «άνοιξαν οι ουρανοί εδώ σήμερα» εννοώντας πως το δικαστήριο έχει πλέον νέα στοιχεία να διερευνήσει και νέους μάρτυρες να εξετάσει οι οποίοι θα ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση. 

 

Οι δολοφονίες στην Καλλιράχη 

 

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου του 2001 οι δύο συγγενείς και φίλοι, ο 48χρονος Γιάννης Κουλούσης υπάλληλος της Πολεοδομίας Καβάλας και ο 49χρονος Κυριάκος Αθανασάς υπάλληλος στη Βιομηχανία Ζάχαρης στην Ξάνθη ξεκινούν από την Καβάλα για τη Θάσο. Οι δυο τους θα διέμεναν στην εξοχική κατοικία του πρώτου στην Καλλιράχη, προκειμένου να προβούν σε τεχνικές εργασίες συντήρησης του σπιτιού. Την επομένη ήταν κανονισμένο να τους επισκεφθεί ο 55χρονος φίλος τους Γιώργος Χαλκίδης υπάλληλος της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Καβάλας για να περάσουν όλοι μαζί το Σαββατοκύριακο. Τα ξημερώματα της 18ης Ιουνίου εντοπίστηκαν από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Καλλιράχης και οι τρεις δολοφονημένοι με δύο διαφορετικά όπλα. Και οι τρεις είχαν δεχθεί χαριστική βολή. 

 

Η δολοφονία Σιδηρόπουλου

 

Έναν χρόνο περίπου μετά το τριπλό έγκλημα της Θάσου, στις 23:00 το βράδυ της 27ης Ιουλίου του 2002, δολοφονείται ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, ένας άνθρωπος που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε ανοιχτά ζητήματα οικονομικής διαχείρισης νυχτερινού κέντρου με τον κατηγορούμενο. 

Βρέθηκε δεμένος πισθάγκωνα με πλαστική δέστρα σε πολυκατοικία στην οδό Πρωτόπαπα με πέντε σφαίρες μια εκ των οποίων η χαριστική βολή. Σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση πρόκειται για το ίδιο όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε ο Αθανασάς στην Καλλιράχη της Θάσου γεγονός που συνδέει τους δράστες με τις δύο υποθέσεις δολοφονιών. 

 

Εκτενές ρεπορτάζ στην εφημερίδα  "Θασιακή" αυτής της εβδομάδας