γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Τριάντα τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το πρωινό της 17ης Νοεμβρίου 1984 όταν η Καβάλα ξυπνούσε με το άκουσμα ότι έγινε κατάληψη στην Μεγάλη Λέσχη. Ήταν μια μέρα τιμής για τους νέους του Πολυτεχνείου, όμως η μαχητική ενέργεια του Δήμου Καβάλας και στην συνέχεια των μαθητών της πόλης κυριαρχούσε στην μικρή μας κοινωνία. 

 

Ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου «παραβιάστηκε» η πίσω πόρτα του κτιρίου (από την οδό Εθνάρχου Μακαρίου) και στην συνέχεια από την κύρια είσοδο ξεκίνησε η μεταφορά των βιβλίων στον χώρο όπου μέχρι το βράδυ της προηγουμένης ημέρας ήταν τα τραπέζια της χαρτοπαιχτικής λέσχης που στεγάζονταν στους χώρους του ιστορικού κτιρίου.

 

Εκείνο το πρωινό ο αείμνηστος Δήμαρχος Καβάλας Λευτέρης Αθανασιάδης προχώρησε στη «λειτουργική κατάληψη», όπως την ονόμασε, της Μ. Λέσχης. Είχαν προηγηθεί, επί δυο χρόνια, άκαρπες συζητήσεις με την διοίκηση της Φιλοπτώχου για την ενοικίαση του κτιρίου από τον Δήμο, για να μεταφερθεί εκεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 

Η Μεγάλη Λέσχη, που χτίστηκε στην αρχή του προηγούμενου αιώνα ανήκει στην ιδιοκτησία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε χώρος συνάθροισης των παραγόντων της ελληνικής κοινότητας της Καβάλας, τα έσοδα δε από τις εκδηλώσεις σε αυτήν δίνονταν για την λειτουργία του Ελληνορθόδοξου Νοσοκομείου.

 

Μετά την απελευθέρωση φιλοξένησε επίσημα γεύματα, χορούς, συναντήσεις των οικονομικών, πνευματικών και πολιτικών παραγόντων της πόλης αλλά και εκδηλώσεις.

 

Στην αρχή της δεκαετίας του 1980 είχε περιοριστεί η λειτουργία της σε μια κλειστή χαρτοπαικτική λέσχη, μόνο για μέλη.

 

Το σχέδιο, της κατάληψης το γνώριζαν ελάχιστοι. Οι υπόλοιποι το έμαθαν αμέσως μετά και έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθεια, όπως και οι μαθητές της πόλης που τις επόμενες ημέρες άφησαν τα μαθητικά θρανία και βρέθηκαν στους χώρους της νέας πια βιβλιοθήκης.

 

Ακολούθησαν δικαστικά και διοικητικά μέτρα, όπως και κράτηση του Δημάρχου στην Αστυνομία. Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη πορεία των μαθητών στην πόλη για το θέμα της Βιβλιοθήκης. 

 

Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν δίκες που τελείωσαν γρήγορα αφού επήλθε συμβιβασμός ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και στη διοίκηση της Φιλοπτώχου, με την μακροχρόνια εκμίσθωση του κτηρίου.

 

Από τότε ο αριθμός των βιβλίων πολλαπλασιάζονταν εντυπωσιακά, χιλιάδες αναγνωστών προσέρχονταν να διαβάσουν ή να δανειστούν ένα βιβλίο και εκατοντάδες εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στο χώρο της τα χρόνια που ακολούθησαν.

 

Σήμερα, το κτίριο αυτό, η Μεγάλη Λέσχη είναι στο τελικό στάδιο της ανακαίνισης (εντυπωσιακή είναι η πρόοδος των εργασιών στο εσωτερικό του κτιρίου και μοναδικές οι τοιχογραφίες που έχουν αποκαλυφθεί και συντηρηθεί). Η Βιβλιοθήκη έχει το δικό της κτήριο στην οδό Κασσάνδρου, όλα όμως είχαν αφετηρία την 17η Νοεμβρίου του 1984, με την αποφασιστικότητα του αειμνήστου Λευτέρη Αθανασιάδη αλλά και την δίψα για μάθηση και αλλαγή, της νεολαίας της Καβάλας, που στήριξε με την φυσική της παρουσία αλλά και την μαζική προσέλευση, τα επόμενα χρόνια στις δραστηριότητες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.