Με απόφαση του Γ.Γ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης[3884/5-9-2007, ΦΕΚ Β’ 1970/2007], σε συνδυασμό με το άρθρο 7 παρ.3,4,5 και 6 του Νόμου 3481/2006, αποκλειστικά αρμόδιος για τη συντήρηση και τη λειτουργία  της οδού Νυρεμβέργης (Αμερ. Ερυθρού Σταυρού) της Καβάλας είναι ο Δήμος Καβάλας. Συνεπώς, η αρμοδιότητά του περιλαμβάνει και το τμήμα της γέφυρας που κατέρρευσε.Το γεγονός αυτό όφειλε να το γνωρίζει η Δήμαρχος κ.Τσανάκα και να μην προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της.

 

Αναζητώντας σωσίβιο στο προσωπικό της ναυάγιο βρήκε αυτόκλητο υπερασπιστή τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, ο οποίος στην κοινή τους συνέντευξη ισχυρίστηκε παραπλανητικά ότι η γέφυρα ανήκει ιδιοκτησιακά στο δημόσιο, αποσιωπώντας την εκ του Νόμου υποχρέωση του δήμου για τη συντήρηση και τη λειτουργία της. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι σε αλλεπάλληλα Δημοτικά Συμβούλια υπήρξαν επισημάνσεις και αναφορές για την επικινδυνότητα της εν λόγω γέφυρας.

 

Στη συνέχεια η δήμαρχος κ. Τσανάκα επιδιδόμενη στην προσφιλή τακτική της, του ‘’Απόψε αυτοσχεδιάζουμε’’, αιφνίδια και για λόγους που σκόπιμα αποσιωπήθηκαν στην κοινή συνέντευξη που παρέθεσαν τη Δευτέρα 12/11/2018 αποφάσισαν από κοινού να αναθέσουν την έρευνα των αιτιών στο ΤΕΕ Παράρτημα ΑΜΘ. Επιπρόσθετα ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αναλάβει η Περιφέρεια την επίσπευση της αποκατάστασης της ασφαλούς λειτουργίας της γέφυρας. Αντιθέτως, η σύσκεψη που είχε προηγουμένως συγκαλέσει η Δήμαρχος παρουσία των Υπουργών, των Βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων για την αναζήτηση της εγκυρότερης λύσης με παράλληλο ζητούμενο την επίσπευση της αποκατάστασης ασφαλούς λειτουργίας της γέφυρας, είχε καταλήξει σε εντελώς διαφορετικές αποφάσεις: την όλη ευθύνη(πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια-μελέτη-αποκατάσταση) να την αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε, εξαιτίας της αναμφισβήτητης επιστημονικής επάρκειας για θέματα σχετικά με το εν λόγω πρόβλημα.

 

Σημειωτέον ότι η πρακτική που τελικώς επέλεξαν Μέτιος - Τσανάκα είναι αυτή που επέφερε τα ‘’ζηλευτά’’ αποτελέσματα στην περίπτωση της κατάρρευσης της γέφυρας του Κομψάτου στην περιοχή του Ιάσμου, καθώς έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια μετά την κατάρρευση ώστε να προκηρύχθεί η μελέτη για την αποκατάστασή της, κοινώς ‘’φέξε μου και γλίστρησα’’.

 

Στα πλαίσια της αναζήτησης σοβαρότητας του δήμου είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν οι ευθύνες, σε κάθε υπεύθυνο που επέδειξε εγκληματική ανευθυνότητα, όσο και αν η δημοτική αρχή προσπαθεί να τις αποσείσει. 

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

Δ.Εμμανουηλίδης

Κ.Μορφίδης

Γ.Παπαφιλίππου