Πρωτοσέλιδα

 

 

 

 

Πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του βουλευτή νομού Καβάλας Κώστα Μορφίδη σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές θέλουν τον πρωθυπουργό να αναθέτει χαρτοφυλάκιο και στην βουλευτή Έβρου Νατάσα Γκαρά

 

Η επικείμενη εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεπακόλουθη αποχώρησή του από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, θα αποτελέσει –τυπικά έστω- την αφορμή για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. 

 

Για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών ακούγεται έντονα το όνομα του Νίκου Παππά ως του καταλληλότερου να επωμιστεί το βάρος των τριπλών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Ο ίδιος πάντως φέρεται να επιθυμεί να παραμείνει στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά νομοθετήματα και η εφαρμογή τους. 

 

Άλλος πιθανός διάδοχος του Πάνου Σκουρλέτη στο ΥΠΕΣ είναι ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος διατηρεί γνωριμίες αλλά και πολύ καλή σχέση με τους δημάρχους, λόγω του ΕΣΠΑ το οποίο και διαχειρίζεται σήμερα ως αρμόδιος υπουργός. 

 

«Υποψήφια» επίσης είναι και η Όλγα Γεροβασίλη καθώς η αποχώρησή της από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα προκαλέσει τις μικρότερες δυνατές καραμπόλες. 

 

Ένα σενάριο που σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει συζητήσεις αλλά και εξελίξεις είναι η πιθανή υπουργοποίηση του Γιάννη Ραγκούση, ώστε να σηματοδοτηθεί άνοιγμα προς τη Σοσιαλδημοκρατία. Ο Γιάννης Ραγκούσης θεωρείται από κάποιους ως ιδανική λύση για το συγκεκριμένο Υπουργείο, λόγω θετικής προϋπηρεσίας του (νομοθετήματα Καλλικράτη, Διαύγεια κ.α.) ενώ από κάποιους άλλους θεωρείται ότι θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ λόγω αντιδράσεων που έχουν ήδη εκφραστεί. 

 

Αν ο ανασχηματισμός είναι τελικά ριζικός, θα δούμε αλλαγές στο Υπουργείο Οικονομικών όπου ο Γ.Χουλιαράκης θα διαδεχθεί τον Ευριπίδη Τσακαλώτο που φέρεται αποφασισμένος να αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου. 

 

Για το Υπουργείο Οικονομικών ακούγεται και η Λούκα Κατσέλη

 

Οι υπόλοιπες πληροφορίες μιλούν για αυτονόμηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη) με πιθανό επικεφαλής τον Δ.Βίτσα ενώ για το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προορίζεται ο Γ. Μπαλάφας

 

Για τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας λέγεται ότι προορίζεται ο σημερινός υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός ενώ ο σημερινός υπουργός Πάνος Κουρουμπλής δεν αποκλείεται να μείνει εκτός κυβέρνησης. 

 

Σημαντικές είναι και οι πληροφορίες για πιθανές υπουργοποιήσεις βουλευτών από την περιφέρεια. Για τη βορειοανατολική Ελλάδα ακούγεται το όνομα του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη, πιθανότατα για θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο 57χρονος σήμερα βουλευτής διαθέτει 30ετή και πλέον εμπειρία στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ είναι από τους βουλευτές εκείνους που διατηρεί πολύ στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα πολύ πριν το κόμμα αυξήσει τα εκλογικά του ποσοστά και αναλάβει κυβέρνηση, όντας από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΝ. 

 

Επίσης, θέση υφυπουργού ενδέχεται να ανατεθεί και στη βουλευτή Έβρου Νατάσα Γκαρά. Στην 34χρονη δημοσιογράφο λέγεται ότι θα ανατεθούν καθήκοντα σχετικά με την επικοινωνία του κυβερνητικού σχήματος ενώ η συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα συνδέεται και με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την περιοχή του Έβρου.