Λίγες μέρες μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής από την βουλή και οι φήμες, οι υποθέσεις, οι εικασίες αλλά και τα ενδεχόμενα συνεργασιών στους Δήμους δίνουν και παίρνουν. Ζητήσαμε την άποψη τόσο του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» Βαγγέλη Παππά αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δημήτρη Εμμανουηλίδη.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Κ.Α.Π.» Βαγγέλης Παππάς είπε:

Με την απλή αναλογική πρέπει να συνεργαστούν πάνω από τρείς παρατάξεις για να υπάρξει διοίκηση σε ένα Δήμο. Όλοι έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να κάνουμε τέτοιου είδους συγκλήσεις ώστε να οδηγηθούμε σε μια τέτοια συνεργασία. Η Καβάλα έχει τεράστια προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε. Πρέπει η πόλη άμεσα να γίνει λειτουργική. Αν δεν γίνουν συνεννοήσεις δεν θα μπορεί να διοικηθεί ο Δήμος Καβάλας. Πάει η μονομέρεια της διοίκησης που είχε την άνεση 25 συμβούλων και αποφάσιζε όπως ήθελε. Θα πρέπει να γίνει μια κοινή πλατφόρμα για να μπορέσουν να διοικηθούν οι δήμοι. Πρέπει να ανταποκριθεί είτε ο πρώτος, είτε ο δεύτερος είτε ο τρίτος.

 

Αναφορικά με δημοσκοπήσεις που είδαν το  «φως» της δημοσιότητας ο κ. Παππάς είπε:

Οι δημοσκοπήσεις αυτές είναι κατά παραγγελία και στοχεύουν κάπου. Δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση αλλά δίνουν μια εικόνα που χρειάζονται κάποιοι για να συνεχίσουν. Εγώ ερμηνεύω ότι δύο υποψήφιοι οι οποίοι θα μπουν για πρώτη φορά, αυτοί είχαν ανάγκη από αυτή την «φωτογραφία». Με το καλό. Όλοι θα κριθούμε στις εκλογές.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης δήλωσε:

Η απλή αναλογική είναι μια αυτονόητη υποχρέωση προς της δημοκρατία. Ακούγονται απίθανες προσεγγίσεις όπως «γιατί να έχουμε απλή αναλογική;». Μα η απλή αναλογική είναι ταυτόσημη με την ουσία της δημοκρατίας. Πως είναι δυνατόν να υπάρξει δημοκρατία όταν το 25% που παίρνει ένα υποψήφιος δήμαρχος, δημιουργεί συνθήκες απόλυτης κυριαρχίας στην διάρκεια της δημοτικής θητείας. Είναι απίθανες οι λογικές που αναπτύσσονται. Στην συνέχεια έρχονται να που ότι η απλή αναλογική θα δημιουργήσει συνθήκες εκμαυλισμού των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων. Πως θα υπάρξει εκμαυλισμός και χρήμα κάτω από το τραπέζι όταν ο καθένας θα είναι υπεύθυνος για τη απόφαση που θα παίρνει. Ο καθένας θα λογοδοτεί σαν άτομο και όχι ως παράταξη στους δημότες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί. Όταν όλο αυτό το σύστημα εξέθρεψε μια διαπλοκή και διαφθορά καταγεγραμμένη πως μπορούν να πουν ότι το νέο σύστημα θα γίνει εκτροφείο μια συναλλαγής. Αυτά είναι εφευρήματα του Πατούλη και της παρέας του. Αυτό το σύστημα μόνο προβλήματα δημιούργησε. Αν φοβόμαστε την δημοκρατία, θα φοβηθούμε και την απλή αναλογική. Πως γίνεται κόμματα που είχαν σημαία την απλή αναλογική σήμερα να γυρνούν την πλάτη τους.