Την Γαλλική ταινία « Η Χορεύτρια (La Danseuse)» παρουσιάζει από τη Δευτέρα 16 έως την Κυριακή 22 Ιουλίου ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών στο κινηματογράφο Ζέφυρο. 

 

 

Δραματική 2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 108'

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Στέφανι Ντι Τζιούστο με τους: Σοκό, Γκασπάρ Ουλιέλ, Μελανί Τιερί, Λίλι - Ρόουζ Ντεπ

 

 

Η Χορεύτρια (La Danseuse) είναι μία δραματική (και εν μέρει βιογραφική) ταινία γαλλικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία της Stephanie Di Giusto και σενάριο των Thomas Bidegain και Sarah Thiebaud. Η ιστορία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Giovanni Lista, και παρουσιάζει κάποια από τα γεγονότα της ζωής της Αμερικανίδας χορεύτριας Loie Fuller.

 

 

Η Loie ήταν μία από τους πρωτοπόρους του μοντέρνου χορού, αφού τόλμησε να σπάσει το καλούπι του παραδοσιακού χορού εισάγοντας ένα νέο είδος και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη των τεχνικών φωτισμού σκηνής. Προωθώντας, παράλληλα, κι άλλους ταλαντούχους χορευτές, όπως η τρομερή Isadora Duncan, η Fuller αποτέλεσε την προσωποποίηση του κινήματος Art Nouveau στον τομέα του χορού και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί έμπνευση για πολλούς χορογράφους.

 

 

Η ιστορία της ξεκινάει από ένα ράντσο του Ιλινόι της Αμερικής, το οποίο εγκαταλείπει αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της. Αποφασισμένη να μπει στον χώρο του θεάματος, δεν αφήνει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και παίρνει μέρος σε πολυάριθμες παραστάσεις.

 

 

Σε μία από αυτές τις παραστάσεις εφευρίσκει ένα νέο είδος χορού, που έχει ως επίκεντρο τις κινήσεις των υφασμάτων του φορέματός της και την αντανάκλαση των προβολέων πάνω του. Σύντομα, όμως, ο υπεύθυνος του θεάτρου την αντικαθιστά με κάποια που μιμείται τις κινήσεις της, και τότε η Loie εγκαταλείπει την Αμερική για το Παρίσι, επιδιώκοντας την αναγνώρισή της ως καλλιτέχνις και την κατοχύρωση της πατέντας της.

 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας 

 

 

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου θα προβληθούν δύο ταινίες με ένα εισητήριο: 

στις 21:30 το Loving Vincent και

στις 23:00 "Η Χορεύτρια" 

Επίσης για ολόκληρο το πρόγραμμα της σεζόν μπορείτε να ενημερώνεστε από το site: https://zefyros1.webnode.gr/