Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τριήμερης συνάντησης των εταίρων του έργου URBAN WASTE οι οποίες διεξήχθησαν από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου 2018 στην Καβάλα. Οι εργασίες ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα με τη συνάντηση της επιτροπής διαχείρισης των εταίρων του έργου και συνεχίστηκαν με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων για την ορθότερη διαχείριση, καθώς και για τη μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων.

 

Η επιτυχία της εφαρμογής των μέτρων αυτών στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή τόσο δημόσιων, όσο και των ιδιωτικών φορέων. Στην Καβάλα, η οποία συμμετέχει στο έργο ως πιλοτική πόλη, η εφαρμογή των μέτρων στηρίζεται ενεργά τόσο από το Δήμο Καβάλας, τη Δημωφέλεια και τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς, όπως είναι επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακών καταλυμάτων. 

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία τη δεύτερη ημέρα,  να επισκεφθούν το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ξάνθης όπου παρουσιάστηκε η λειτουργία του Κ.Δ.Α.Υ., ενώ πραγματοποιήθηκε και περιήγηση στις εγκαταστάσεις του. Ακολούθως, ο Δήμος Καβάλας παρουσίασε το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων, όπως είναι το φεστιβάλ Cosmopolis, καθώς και το σχέδιο υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων, ειδικά στην περιοχή της παλιάς πόλης.

 

Η συνάντηση των εταίρων ολοκληρώθηκε την τρίτη ημέρα, με ανοιχτή προς το κοινό, ημερίδα με θέμα “Απορρίμματα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πως να τα αντιμετωπίσουμε”. Στο πλαίσιο της ημερίδας ο κ. Γ. Συλαίος, Καθηγητής Δ.Π.Θ. στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος παρουσίασε τις εξελίξεις στο θέμα των μικροπλαστικών, αλλά και των απορριμμάτων, τα οποία απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον, η κα. Ε. Τσόλκα, ειδικός υδρολογίας και διαχείρισης υδάτινων πόρων ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος ανέλυσε την τεράστια πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στον τομέα της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ η κα. Β. Καριδοπούλου, υπεύθυνη ανάπτυξης έργων, παρουσίασε μία πολύ ενδιαφέρουσα καμπάνια για τα απορρίμματα η οποία εφαρμόζεται στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 

 

Η ημέρα συνεχίστηκε με τον καθαρισμό της παραλίας Ραψάνη στην οποία συμμετείχαν οι εταίροι του έργου URBAN WASTE, αλλά και προσωπικό της εταιρείας Energean Oil & Gas και της εταιρείας Kavala Oil.

 

Η τρίτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο εφαρμόζει. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των εταίρων του έργου για την πιλοτική εφαρμογή εγκατάστασης συσκευής η οποία συμβάλλει στον καθαρισμό του λιμανιού της Καβάλας. Ο κ. Χ. Ηλιάδης, Πρόεδρος του ΟΛΚ, δήλωσε ότι εφόσον τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής συσκευής είναι ενθαρρυντικά αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας η εγκατάσταση περισσότερων αντίστοιχων συσκευών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων τα οποία προτείνει το έργο URBAN WAST,  ο ΟΛΚ έχει ήδη χρηματοδοτήσει την προμήθεια και την εγκατάσταση νέων μπλε κάδων ανακύκλωσης στην περιοχή του λιμανιού της Καβάλας, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει το μέτρο και σε άλλα λιμάνια τα οποία διαχειρίζεται.   

 

Διοργανωτής όλων αυτών των εκδηλώσεων ήταν η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία συμμετέχει ως εταίρος στο έργου URBAN WASTE. Το έργο Urban Waste χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ορίζοντας 2020».